Η Γαλλία αποφάσισε να στείλει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα στην Ουκρανία για να την στηρίξει στη μάχη της εναντίον της εισβολής του ρωσικού στρατού, ανακοινώθηκε σήμερα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη διάρκεια συμβουλίου άμυνας που συνεκλήθη απόψε στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Εμανουέλ Μακρόν, «αποφασίσθηκε η παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές καθώς και υποστήριξη σε καύσιμα», ανακοίνωσε η προεδρία χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Η Γαλλία θα ενισxύσει επίσης τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως την πρόσβαση στη διατραπεζική πλατφόρμα SWIFT, ανακοινώθηκε επίσης από το μέγαρο των Ηλυσίων.

Κατά το συμβούλιο άμυνας ο πρόεδρος Μακρόν έκανε λόγο για «μια ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών κυρώσεων σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς», καθώς και για «εθνικά μέτρα παγώματος των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων προσωπικοτήτων της Ρωσίας» και τέλος για «νέα μέτρα» που πρόκειται να ληφθούν «μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους σε σχέση με τη διευκόλυνση SWIFT», ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο.

Η Γαλλία αποφάσισε ακόμη να λάβει μέτρα για να καταπολεμήσει «την προπαγάνδα» που προέρχεται από τη Ρωσία αναφορικά με την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Κατά το συμβούλιο άμυνας έγινε λόγος για «μέτρα μάχης κατά της προπαγάνδας από πρόσωπα με επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ρωσικά μέσα ενημέρωσης στο ευρωπαϊκό έδαφος», ανέφερε ακόμη η γαλλική προεδρία χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Η Πολωνία υπέρ μιας ενταξιακής διαδικασίας – εξπρές για την Ουκρανία στην ΕΕ

Η Πολωνία τάσσεται υπέρ μιας διαδικασίας – εξπρές για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα με ανάρτησή του στο Twitter.

«Το στάτους της υποψήφιας προς ένταξη χώρας πρέπει να δοθεί άμεσα και να αρχίσουν κατόπιν οι ενταξιακές συνομιλίες. Η Ουκρανία πρέπει επίσης να αποκτήσει πρόσβαση στους πόρους της ΕΕ για ανοικοδόμηση. Αυτό αξίζει η Ουκρανία», έγραψε ο κ. Ντούντα και έκανε λόγο για «ηρωισμό» του ουκρανικού έθνους, των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και του προέδρου Ζελένσκι. «Αυτός ο ηρωισμός καθίσταται κομμάτι της ιστορίας του ελεύθερου κόσμου. Αποτελεί δέσμευσή μας, των ήδη ελεύθερων, να διασφαλίσουμε ότι θα νικήσουν. Πρέπει να δράσουμε, ο χρόνος τελειώνει», τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr