Η γαλλική κυβέρνηση θα αρχίσει παραγγελίες ύψους 30 εκατ. ευρώ σε καλλιτέχνες, ιδίως της νέας γενιάς, για την υλοποίηση έργων που θα σχετίζονται με μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς ή φυσικούς χώρους σε όλη τη Γαλλία.

Αυτή η “πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος”, που εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της οικονομίας και αποκαλείται “Mondes nouveaux”, αναρτήθηκε σήμερα στο διαδίκτυο από το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο προσκαλεί καλλιτέχνες ή συλλογικότητες καλλιτεχνών, Γάλλων ή ξένων, να παρουσιάσουν σχέδια πρωτότυπης δημιουργίας.

Συγκεκριμενοποιώντας μια υπόσχεση για βοήθεια στη δημιουργία την οποία είχε δώσει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πέρυσι, τα μελλοντικά έργα θα πρέπει να “απηχούν” έναν ή περισσότερους τόπους αρχιτεκτονικής και ιστορικής κληρονομιάς.

Ένας μακρύς κατάλογος συνοδεύει την πρόσκληση των υποψηφιοτήτων, όμως οι καλλιτέχνες μπορούν επίσης να παρουσιάσουν σχέδια που δεν συνδέονται με κανέναν από αυτούς τους τόπους.

Ανάλογα με την περίπτωση, θα μπορούν να είναι εφήμερα (όπως μια μουσική εκδήλωση δίπλα στη θάλασσα), ή να διαρκούν αρκετούς μήνες ή χρόνια, ή ακόμη να μείνουν για πάντα ώστε να αφήσουν τα ίχνη των διερωτήσεων και των ανησυχιών αυτής της περιόδου που σημαδεύθηκε από την επιδημία της COVID-19.

Εικαστικές τέχνες, μουσική, ερμηνευτικές/παραστατικές τέχνες, γραφές, σχέδιο και επαγγέλματα τέχνης, όλοι οι κλάδοι είναι καλοδεχούμενοι σε αυτό το πρόγραμμα παραγγελιών.

Μια καλλιτεχνική επιτροπή που αποτελείται από εννέα προσωπικότητες του πολιτισμού συγκροτήθηκε προκειμένου να επιλέξει τους φακέλους και να συνοδεύσει τους καλλιτέχνες στην πρόβλεψη και στην υλοποίηση των σχεδίων. Πρόεδρός της θα είναι ο Μπερνάρ Μπλιστέν, που ολοκληρώνει τη θητεία του ως επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Κέντρο Πομπιντού.

Οι καλλιτέχνες προσκαλούνται επίσης αρχικά να συντάξουν σύντομα έγγραφα όπου θα παρουσιάζουν την εκπαίδευση, τη διαδρομή και το σχέδιό τους.

Όσοι επιλεγούν θα αποτελέσουν το αντικείμενο μιας “προοπτικής” φάσης προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου τους. Θα λάβουν υποτροφία που μπορεί να φθάνει έως τα 10.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του σχεδίου.

Μετά το τέλος αυτής της περιόδου, θα πρέπει να υπολογίσουν ακριβώς το κόστος του έργου τους. Τότε θα αποφασιστεί και ο κατάλογος των έργων που θα πραγματοποιηθούν.

Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων θα γίνει από τις 28 Ιουνίου έως τις 2 Αυγούστου. Η επιλογή θα γίνει στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Οι πρώτες υλοποιήσεις (έργων) μπορούν να γίνουν από τον Οκτώβριο και οι υπόλοιπες έως τα τέλη του 2022.

Πηγή: sofokleousin.gr