Η G7 έθεσε ως προτεραιότητα οι Ταλιμπάν, νέοι ηγέτες του Αφγανιστάν, να σπάσουν κάθε δεσμό με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως και ότι πρέπει να δεσμευτούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της G7 με θέμα το Αφγανιστάν, στην οποία μετείχε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο αξιωματούχος είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν είναι στο χέρι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι νέοι κυβερνώντες στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν, δήλωσαν σήμερα ότι θέλουν να έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση όλων των ξένων από τη χώρα έως την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου και ότι δεν θα συμφωνήσουν σε μια παράτασή της.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν σε ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν, θέτοντας ως βασική προϋπόθεσή τους να επιτρέψουν οι τελευταίοι την ασφαλή διέλευση όσων Αφγανών επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα μετά τις 31 Αυγούστου.

«Αυτό που κάναμε σήμερα, στην G7, είναι ότι συμφωνήσαμε ότι μόνο σε μια κοινή προσέγγιση για τις εκκενώσεις αλλά επίσης και στον οδικό χάρτη για τον τρόπο με τον οποίο θα ασχοληθούμε με τους Ταλιμπάν», είπε ο Τζόνσον μετά τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής των ηγετών. «Η υπ’ αριθμόν 1 προϋπόθεση που θέτουμε ως G7 είναι ότι πρέπει να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση όσων επιθυμούν να φύγουν μέχρι τις 31 Αυγούστου και πέραν αυτής της ημερομηνίας», πρόσθεσε.

«Κάποιοι από αυτούς θα πουν ότι δεν το δέχονται, κάποιοι από αυτους ελπίζω ότι θα καταλάβουν το νόημα, επειδή η G7 έχει πολύ σημαντική επιρροή, οικονομική, διπλωματική και πολιτική», συνέχισε ο Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η «τεράστια επιρροή» που θα μπορούσε να ασκήσει η G7 στους Ταλιμπάν περιλαμβάνει και την παρακράτηση σημαντικών κεφαλαίων.

«Αυτό που λέμε είναι ότι το Αφγανιστάν δεν μπορεί να μετατραπεί και πάλι σε τόπο αναπαραγωγής της τρομοκρατίας, δεν μπορεί να γίνει ένα ναρκοκράτος, τα κορίτσια πρέπει να εκπαιδεύονται μέχρι την ηλικία των 18», τόνισε.

Ο Τζόνσον απέφυγε να απαντήσει σε μια ερώτηση για το αν οι άλλοι ηγέτες της G7 εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαχειρίστηκε την κριση και την άρνησή του να παρατείνει την παραμονή των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι η φάση της εκκένωσης είναι στην πραγματικότητα (…) μια πολύ σημαντική επιτυχία του στρατού. Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να απεγκλωβίσουμε χιλιάδες ακόμη. Αλλά η κατάσταση στο αεροδρόμιο δεν καλυτερεύει. Είναι οδυνηρές οι στιγμές για εκείνους που προσπαθούν να φύγουν», κατέληξε.

Κατά την παρέμβασή του στην σημερινή έκτακτη σύνοδο του G7 με αντικείμενο το Αφγανιστάν, που οργανώθηκε μέσω διαδικτύου, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επικεντρώθηκε στην ανάγκη μιας όσο γίνεται ευρύτερης αντιμετώπισης των εξελίξεων.

Ο Ντράγκι επανέλαβε ότι με την νέα κατάσταση που προέκυψε στο Αφγανιστάν πρέπει να ασχοληθεί μια έκτακτη σύνοδος του G20, και ότι στην όλη διαδικασία είναι χρήσιμο να πάρουν μέρος χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Παράλληλα, η Ιταλία τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης των επιχειρήσεων αποχώρησης των δυτικών χωρών από το Αφγανιστάν εντός της 31ης Αυγούστου, υπό τον όρο ότι θα μπορεί κανείς να συνεχίσει να εισέρχεται με ασφάλεια στην χώρα και ότι θα παραμείνουν στην Καμπούλ, όπως και στις υπόλοιπες αφγανικές πόλεις, οι διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί.

Η Ιταλία ανακοίνωσε, επίσης, ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα ποσά με τα οποία είχε προβλεφθεί να στηριχθούν οι ένοπλες δυνάμεις επί προεδρίας του Άσραφ Γάνι, για να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια, «με την χρήση κάθε διπλωματικού και οικονομικού μέσου που διαθέτουμε».

Πηγή: sofokleousin.gr