Η Hellenic Cables, κορυφαίος προμηθευτής υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων, εξασφάλισε τη μεγαλύτερη έως σήμερα σύμβαση για inter-array καλώδια από την DEME Offshore, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου DEME Group, για την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων στα θαλάσσια αιολικά πάρκα Dogger Bank A & B στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το αιολικό πάρκο Dogger Bank βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 130 χλμ. από τη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας και αναπτύσσεται από την κοινοπραξία SSE Renewables – Equinor σε τρεις φάσεις των 1,2 GW.  Όταν ολοκληρωθεί, το Dogger Bank θα αποτελεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο και θα παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει πάνω από 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά ετησίως – περίπου 5% των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τις δοκιμές και την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE καθώς και των σχετικών εξαρτημάτων. Τα καλώδια θα παραχθούν στην καθετοποιημένη και υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο. Η παραγωγή των καλωδίων για τα Dogger Bank A & B θα ξεκινήσει το 2021 και η παράδοση θα υλοποιείται σταδιακά με βάση το πρόγραμμα κατασκευής του έργου.

Η κοινοπραξία των SSE Renewables και Equinor ανέθεσε στη DEME Offshore τη σύμβαση για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση των υποθαλάσσιων inter-array καλωδίων κατά τις δύο πρώτες φάσεις του θαλάσσιου αιολικού πάρκου.  Η σύμβαση αυτή υπόκειται στην περάτωση από χρηματοδοτική άποψη της συμφωνίας για το Dogger Bank A & B από τα μέλη της κοινοπραξίας, γεγονός που αναμένεται στα τέλη του 2020.

Ο κ. Αλέξιος Αλεξίου, Γενικός Διευθυντής της Hellenic Cables δήλωσε : «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την εταιρεία μας. Η ανάθεση της μεγαλύτερης σύμβασης inter-array καλωδίων αποτελεί απόδειξη των παγκοσμίου κλάσεως κατασκευαστικών δυνατοτήτων μας, μετά από επενδύσεις άνω 200 εκατομμυρίων ευρώ που πραγματοποιήθηκαν στο εργοστάσιο μας στην Κόρινθο. Είναι τιμή μας να αποτελούμε μέρος αυτού του εμβληματικού έργου που ανοίγει τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Ο κ. Bart De Poorter, General Manager της DEME Offshore, δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που υπογράψαμε αυτή τη σύμβαση με τη Hellenic Cables για το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο. Είμαστε βέβαιοι πως με την εμπειρία της Hellenic Cables και τη συνδυασμένη τεχνογνωσία των εταιρειών μας, θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε αυτό το μεγάλης κλίμακας έργο inter-array καλωδίων αποδοτικά και με ασφάλεια».

Πηγή: sofokleousin.gr