Μια Ελληνίδα από την Φλώρινα, η Γρηγορία Οικονόμου, είναι η αρχιτέκτονας των σταρ της βιομηχανίας κινηματογράφου της Ινδίας, του Bollywood και του Tollywood.

Δημιούργησε ένα μοναδικό στούντιο με σχεδιασμούς και κατασκευές πολυτελών σπιτιών, μπανγκαλόους, επαύλεων για διακοπές, με την επωνυμία: «M/S SHIBA GRIGORIA PVT LTD» και πλέον έχει γραφεία στο Νέο Δελχί, στο Hyderabad, στο Chennai, στο Bengaluru και στη Βομβάη.

Ένας από τους διάσημους πελάτες της είναι και ο δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο γνωστός παγκοσμίως Rakesh Roshan.

Παρά την αναγνωρισιμότητα και την λάμψη που εκπέμπει στον κόσμο του θεάματος, δεν παύει αισθάνεται, μακριά από την Ελλάδα, «το κορίτσι από την Φλώρινα», όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Και ταυτόχρονα δηλώνει ευτυχισμένη μακριά από την πατρίδα, στην Ινδία, όπου βρίσκεται μόνιμα εγκατεστημένη με την οικογένειά της τα τελευταία 13 χρόνια.

«Όταν πρωτοφτάσαμε στη Δελχί, ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου του 2009, με τον σύζυγό μου, (σ.σ. Έλληνας διπλωμάτης), και τα δυο μας κοριτσάκια, δεν αισθανόμουν ότι ήρθα σε ξένη χώρα», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ελληνίδα αρχιτεκτόνισσα έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό «Elle Decor» της Ινδίας, το πιο φημισμένο περιοδικό αρχιτεκτονικής και σχεδίασης, στην αχανή αυτή χώρα. Συμμετείχε στον σχετικό διαγωνισμό το 2021 και αναδείχθηκε ως η κορυφαία σχεδιάστρια, με πρότζεκτ σχεδίασης και κατασκευής της εξοχικής κατοικίας της χρονιάς. Συν τοις άλλοις επιλέχθηκε μεταξύ άλλων εκατό αρχιτεκτόνων, για το αρχιτεκτονικό βραβείο της καλύτερης κατοικίας, από το περιοδικό «AD 100» (Architectural and Digest της Ινδίας).

Η ίδια θεωρεί ότι είναι τυχερή για το γεγονός ότι πολύ γρήγορα βρήκε τη θέση της σε μια χώρα με ενάμιση δισεκατομμύριο κατοίκους. Σε ένα χρόνο η δημιούργησε το πρώτο της αρχιτεκτονικό γραφείο, με σκοπό να αναδείξει, μέσω των έργων της, την παραδοσιακή ινδική αρχιτεκτονική, μαζί με τα δυτικά πρότυπα κατασκευών.

«Το πρώτο που προσπάθησα, ήταν να γνωρίσω ανθρώπους, να τους μιλήσω να καταλάβω τον ψυχισμό τους, το χαρακτήρα τους, την καθημερινότητά τους, ώστε να μπορέσω να εκφράσω όλο αυτό, στα σχέδιά μου, έχοντας τον πλούτο γνώσεων της δυτικής αρχιτεκτονική», λέει.

Σχεδιάζει μονοκατοικίες, επαύλεις, μαζί με την εσωτερική αρχιτεκτονική και την διακόσμησή τους. «Καμιά φορά αναλαμβάνω και πολυκατοικίες», λέει, «αλλά πάλι θα είναι για μία μεγάλη ινδική οικογένεια. Στην Ινδία ακόμα, το 2022, τα παιδιά όταν παντρεύονται, μένουν με τους γονείς τους. Όπως στην Ελλάδα παλιότερα. Είναι πολύ συγκινητικό, γιατί καταφέρνουν να ζουν ειρηνικά και αρμονικά πολλές γενιές μαζί, που είναι δύσκολο να συμβεί σήμερα στο δυτικό μας κόσμο», αναφέρει.

Ευθεία γραμμή, ψυχολογία και η παράδοση της “Βαστού Σάστρα”

“Υιοθέτησα την ψυχολογία ως  μοναδική κινητήρια δύναμη και την αφαίρεση ως την κατευθυντήρια γραμμή του σχεδιασμού στη δημιουργία των διαφόρων χώρων διαβίωσης”, λέει.

Στο σχεδιασμό των σπιτιών  στην Ινδία, δεν γίνεται τίποτα, αν δεν υπολογίζεται η φιλοσοφία οικοδόμησης του Βάστου Σάστρα, που μελέτησε η Γργορία Οικονόμου. “Σύμφωνα με αυτήν την θεωρία των 5000 χρόνων, οι Ινδοί και σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση να κτίσουν σπίτι χωρίς να τηρήσουν τους νόμους της Βαστού Σάστρα”, λέει και συνεχίζει: «Ήθελα να δημιουργήσω σπίτια στα οποία οι κάτοικοι τους να νιώθουν γαλήνια, χαρά και ηρεμία και να μη θέλουν να φύγουν απ’ το σπίτια τους. Τα σπίτια με την θετική  ενέργεια,  που δίνουν  στους ανθρώπους δύναμη, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις  δραστηριότητες τους  εκτός σπιτιού”. 

Μελέτησε  την ινδική αρχιτεκτονική και φυσικά υπολογίζει τα πάντα στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του σπιτιού, έτσι ώστε να τηρήσει  την τέχνη δόμησης της κατοικίας σε αρμονία με τους νόμους της φύσης».  

Tο πρώτο μέλημα της είναι “Άριστα να συνδυάζω τις ευθείς γραμμές του δυτικού μινιμαλισμού με την κουλτούρα του τόπου και την ψυχολογία των ατόμων που θα διαμένουν σ’ αυτό το οίκημα”, λέει στη συνέντευξη της. 

«Τα σπίτια που έφτιαξα για σταρ του Bollywood και το Tollywood μπήκανε σε περιοδικά και φυσικά για μένα τώρα είναι μια σφραγίδα και  πιστοποίηση της επίμονης 11χρονης εργασίας μου.  Ο Rakesh Roshan,  που του σχεδίασα  την μεγάλη έπαυλη, από τη βάση του κτιρίου  έως τη διακόσμηση,  φωτογραφήθηκε στο νέο σπίτι του για πολλά περιοδικά και  μου είπε «Αυτά που έφτιαξες για την οικογένεια μου και κράτησες τα πολύ πολύτιμα της καρδιάς, νομίζω δεν θα μπορούσε να μου κάνει κάποιους άλλος». 

Η Γρηγορία Οικονόμου έκανε σπουδές αρχιτεκτονικής και στο Βέλγιο, ασχολήθηκε με την διακόσμηση εσωτερικού χώρου, την αναπαλαίωση κτιρίων και παράλληλα σπούδασε Ψυχολογία.

Πηγή: sofokleousin.gr