Επιδιώκοντας να συμπιέσει περαιτέρω το μέσο κόστος παραγωγής ρεύματος και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα  της, η ΔΕΗ επισπεύδει το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και την ένταξη στο σύστημα των ηλεκτροπαραγωγικών συγκροτημάτων φυσικού αερίου.

Μετά το “λουκέτο” στις δύο λιγνιτικές μονάδες του Αμυνταίου που έπαψαν να λειτουργούν πριν από λίγες εβδομάδες κι ενώ  το χρονοδιάγραμμα  προσβλέπει ότι το 2021 θα “σβήσουν τα φουγάρα” δύο μονάδων στην Καρδιά Πτολεμαϊδας,  η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει τώρα να κλείσει  έξι μήνες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία και την «Μεγαλόπολη 3». Στο τραπέζι βρίσκονται  σχέδια πρόωρου λουκέτου και σε άλλες λιγνιτικές μονάδες.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο υπουργός  Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του masterplan για την απολιγνιτοποίηση. Για τη «Μεγαλόπολη 3» είπε ότι συζητείται να κλείσει έως στα μέσα του 2021, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2022. Ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Χατζηδάκης, το μέσο μεταβλητό κόστος της λιγνιτικής ενέργειας είναι  0,80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν η Οριακή Τιμή Συστήματος (χονδρεμπορική τιμή) είναι 0,45 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι λιγνιτικές μονάδες είναι παντελώς ασύμφορες.

Πηγή: sofokleousin.gr