Η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δεν κατόρθωσε να συμμετάσχει σήμερα στη σύνοδο κορυφής της COP26 των Ηνωμένων Εθνών στη Γλασκόβη, επειδή ο τρόπος μεταφοράς που της προσφέρθηκε δεν ήταν προσβάσιμος με αναπηρικό καροτσάκι, είπε σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Η Καρίν Ελχαράρ ανέφερε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 ότι δεν μπόρεσε να φτάσει στους χώρους διεξαγωγής της συνόδου επειδή οι μόνες επιλογές για να τους προσεγγίσει από τον χώρο συγκέντρωσης ήταν να περπατήσει ή να επιβιβαστεί σε λεωφορείο που δεν ήταν κατάλληλο για αναπηρικό αμαξίδιο.

«Ήρθα στην COP26 για να συναντήσω τους ομολόγους μου από όλο τον κόσμο και να προωθήσω τον κοινό μας αγώνα ενάντια στην κλιματική κρίση», έγραψε η Ελχαράρ στο Twitter. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία προωθούν την προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρίες, το 2021 δεν ανησυχούν για την προσβασιμότητα στις δικές τους εκδηλώσεις», συμπλήρωσε η ίδια.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει να βρεθεί λύση μέχρι αύριο Τρίτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ εγκάλεσε τους διοργανωτές της διάσκεψης, λέγοντας: «Είναι αδύνατο να ανησυχούμε για το μέλλον, το κλίμα και τους ανθρώπους εάν δεν μεριμνούμε πρώτα για τους ανθρώπους, την προσβασιμότητα και τα άτομα με ειδικές ανάγκες».

Ο Βρετανός πρέσβης στο Ισραήλ, Νιλ Ουίγκαν, ζήτησε συγγνώμη για το ατυχές περιστατικό.

«Είμαι αναστατωμένος μαθαίνοντας ότι η Καρίν Ελχαράρ δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στις συναντήσεις στην COP26. Ζητώ βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη από την υπουργό. Θέλουμε μια Σύνοδο COP που να είναι φιλόξενη και χωρίς αποκλεισμούς για όλους», έγραψε ο Ουίγκαν στο Twitter.

Πηγή: sofokleousin.gr