Ένα διάσημο όνομα πρόκειται να εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην Αυστρία στο μέλλον: η χήρα του πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ Τεντ Κένεντι, η Βικτόρια Κένεντι, προβλέπεται να αναλάβει νέα πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βιέννη, όπως επιβεβαίωσε το γραφείο της Αυστριακής Προεδρίας, ενώ από την Ουάσιγκτον δεν υπάρχει επιβεβαίωση, καθώς είναι ακόμη ανοικτές οι σχετικές διατυπώσεις.

Η Προεδρία στη Βιέννη ανακοίνωσε ότι η Αυστρία έχει δώσει στις ΗΠΑ τη συγκατάθεση, που απαιτείται για το διορισμό νέου πρεσβευτή, και από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου αναφερόταν μόνον ότι “τίποτα δεν είναι οριστικό όσο δεν ανακοινώνουμε τον διορισμό”, για τον οποίο είναι γνωστό ότι απαιτείται επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία.

Δεν θα πρέπει να αναμένονται δυσκολίες, καθώς οι Δημοκρατικοί του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο για το διορισμό πρεσβευτών προβλέπεται προηγούμενη ακρόαση τους από τη Γερουσία.

Σε δηλώσεις του σε Αυστριακούς δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται από την Κυριακή 11 Ιουλίου για επίσκεψη, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς τονίζοντας ότι “χαιρόμαστε γι’ αυτό τον διορισμό, ο οποίος αποτελεί τιμή για εμάς στην Αυστρία”, ανέφερε ότι από τη Βιέννη δόθηκε φυσικά η έγκριση , αλλά αναμένεται ακόμη η έγκριση από τη Γερουσία, “ώστε να μπορώ να πω επίσημα : χαιρόμαστε για την συνεργασία”.

Η αμερικανική διαδικτυακή πύλη “Axios” είχε αναφέρει ήδη στα τέλη Μαΐου ότι η Βικτόρια Κένεντι προοριζόταν για μια θέση πρεσβευτή “σε μια χώρα της Δυτικής Ευρώπης” και πως η ανιψιά της, η κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι Καρολίν, η οποία ήταν ήδη πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, θα είναι η επόμενη Αμερικανίδα πρέσβης στην Αυστραλία.

Η 67χρονη Βικτόρια Κένεντι, με προγόνους Μαρωνίτες από τον Λίβανο, προέρχεται από τη νότια πολιτεία της Λουιζιάνας, ο πατέρας της, ο Έντμουντ Ρίτζι, ήταν δικαστής και τραπεζίτης που υποστήριξε τον Τζον Κένεντι ήδη στην αποτυχημένη προεδρική εκστρατεία του το 1956, και η μητέρα της, η Ντόρις Αν Μπάστανι, είχε επίσης ενεργή δράση στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Τεντ και η Βικτόρια Κένεντι παντρεύτηκαν το 1992 και αυτή η δεύτερη σύζυγός του, σύμφωνα με τους “New York Times” διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για να μπορέσει ο Τεντ Κένεντι να κατακτήσει την έδρα στις εκλογές του 1994 για τη Γερουσία.

Τρία χρόνια αργότερα, η “Βίκυ” Κένεντι εγκατέλειψε το νομικό της επάγγελμα και άρχισε να ασχολείται περισσότερο με την πολιτική, όπου για παράδειγμα προσπάθησε να οργανώσει Καθολικούς υποστηρικτές του Δημοκρατικού Προέδρου Ομπάμα.

Μετά το θάνατο του συζύγου της, το 2009, η Βικτόρια Κένεντι συζητήθηκε ως πιθανή διάδοχος του, αλλά αρνήθηκε να αναλάβει την έδρα του συζύγου της μέχρι τις νέες εκλογές στη Γερουσία, την οποία τελικά κατέκτησε στις πρόωρες εκλογές του 2010 ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.

Η Βικτόρια Κένεντι, η οποία έγινε επίσης γνωστή ως ακτιβίστρια υπέρ της αυστηροποίησης των νόμων για τα όπλα, προοριζόταν για κυβερνητική θέση υπό τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την είχε ορίσει για τη θέση του Διοικητή των Ταχυδρομείων των ΗΠΑ (USPS) τον Φεβρουάριο του 2014, ωστόσο η υποψηφιότητα της δεν πέρασε από την εξαιρετικά πολωμένη αμερικανική Γερουσία.

ΑΠΕ-ΜΠE

Πηγή: sofokleousin.gr