Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργκρέτε Βεστάγκερ σε απάντηση επιστολής του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής σχετικά με την πώληση της εταιρείας αναφέρει ότι η Κομισιόν δεν εμπλέκεται στην οργάνωση της διαδικασίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών και της ΕΤΕ να διασφαλίσουν την εκπλήρωση των ειλημμένων δεσμεύσεων».  

Το πλήρες κείμενο-απάντηση της Μ. Βεστάγκερ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι το ακόλουθο:

«Σας ευχαριστούμε για το email σας με ημερομηνία 17/9/2020 που στάλθηκε στην Εκτελεστική Αντιπρόεδρο Vestager, στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε. Στο email σας παρουσιάζετε τις απόψεις σας αναφορικά με τις συνθήκες αποτίμησης για την πώληση της Εθνικής Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρίας Γενικών Ασφαλίσεων (Εθνική Ασφαλιστική) από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) και ορισμένους παράγοντες που έχουν εμπλακεί στην διαδικασία πώλησης. 

Παρακαλούμε επιτρέψτε μας να αναφερθούμε στην επιστολή μας της 30/6/2020, στην οποία εξηγούσαμε ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής βασίζεται σε δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την Ελληνική Δημοκρατία για το περιεχόμενο της προταθείσας βοήθειας προς την ΕΤΕ. Αυτές οι δεσμεύσεις έχουν υποβληθεί από τις Ελληνικές αρχές για να υποστηρίξουν την Ελληνική βοήθεια προς την ΕΤΕ, η οποία εγκρίθηκε το 2014 και 2015. 

Η αποεπένδυση από την Εθνική Ασφαλιστική είχε προταθεί από την Ελλάδα ήδη από το 2014 για την λήψη κρατικής βοήθειας προς την ΕΤΕ. Η επιμήκυνση της πώλησης μέχρι τα μέσα του 2017 έγινε αποδεκτή από την Κομισιόν το 2015. Τέλος, με την απόφαση SA.43365 της 10ης Μαΐου 2020, η Κομισιόν έκανε αποδεκτή μια περαιτέρω επιμήκυνση της προθεσμίας αποεπένδυσης. 

Η Κομισιόν δεν εμπλέκεται στην οργάνωση της διαδικασίας πώλησης. Για τον λόγο αυτό δεν είναι δυνατό να πάρει θέση για τον ρόλο των εμπλεκομένων στη διαδικασία. Είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών και της ΕΤΕ να διασφαλίσουν την εκπλήρωση των ειλημμένων δεσμεύσεων». 
 

Πηγή: sofokleousin.gr