Η Κίνα έχει ενισχύσει την ποινική καταστολή κατά των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ καταγγέλλει σήμερα η οργάνωση Human Rights Watch (HRW), ενώ, ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε τις φρικαλεότητες που διαπράττονται από το Πεκίνο κατά της μουσουλμανικής μειονότητας και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν έκανε λόγο για ένα «θεσμοθετημένο σύστημα παρακολούθησης και καταστολής μεγάλης κλίμακας» της Κίνας στην βορειοδυτική κινεζική επαρχία.

Τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έχουν καταδικασθεί και φυλακισθεί κατά την περίοδο 2016-2019 στην αυτόνομη περιοχή με πληθυσμό 25 περίπου εκατομμύρια κατοίκους, μουσουλμάνους στην πλειονότητά τους, αναφέρεται σε έκθεση της Human Rights Watch.

Αυτές οι καταδίκες προστίθενται στην φυλάκιση ενός εκατομμυρίου Ουιγούρων σε στρατόπεδα πολιτικής αναμόρφωσης, στα οποία αναφέρεται σειρά οργανώσεων, αλλά την ύπαρξη των οποίων διαψεύδει το Πεκίνο, που κάνει λόγο για «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης» με στόχο την αντιμετώπιση της ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που επέσυραν την σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων, η HRW αναφέρει «πρόκληση διασάλευσης της δημόσιας τάξης», μία κατηγορία που στην Κίνα χρησιμοποιείται ευρέως κατά των διαφωνούντων.

Η οργάνωση απαριθμεί επίσης μεταξύ των κατηγοριών που οι κινεζικές αρχές απευθύνουν στα μέλη της μειονότητας των Ουιγούρων το γεγονός της μεταφοράς στην Τουρκία δώρων σε συγγενείς που κατηγορούνται από τις κινεζικές αρχές ότι ανήκουν σε «τρομοκρατική οργάνωση» ή ακόμη το γεγονός του «να λες στους άλλους τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται από την θρησκεία».

«Παρά το πρόσχημα της νομιμότητας, πολλοί από όσους βρίσκονται στις φυλακές της Σιντζιάνγκ είναι απλοί άνθρωποι που ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η κατάσταση στην επαρχία Σιντζιάνγκ αποτελούν «γενοκτονία» και το καναδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες διακήρυξη προς την ίδια κατεύθυνση, προκαλώντας τον αποτροπιασμό της κινεζικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του HRW, τα τοπικά δικαστήρια καταδίκασαν περισσότερους από 99.000 ανθρώπους το 2017, έναντι 40.000 το 2016, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε η εκστρατεία «Ισχυρό πλήγμα στην τρομοκρατία» έπειτα από την εκδήλωση επιθέσεων που αποδόθηκαν στους αυτονομιστές Ουιγούρους.

Περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι καταδικάσθηκαν το 2018 και η οργάνωση θεωρεί ότι αντίστοιχος είναι ο αριθμός των καταδικασθέντων κατά το 2019, αν και δεν υπάρχει σχετικά επίσημη ανακοίνωση του Πεκίνου για τα έτη 2019 και 2020.

Οι ποινές φυλάκισης επίσης μεγαλώνουν: το 2017, το 87% των ποινών ξεπερνούσε την πενταετή φυλάκιση, έναντι 11% τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ότι η HRW είναι μεροληπτική με την Κίνα και ότι οι κατηγορίες που απευθύνει δεν πρέπει να γίνουν πιστευτές.

Πηγή: sofokleousin.gr