Η κυβέρνηση της Σερβίας εξαιτίας των πιέσεων που ασκήθηκαν από την Ε.Ε. αποφάσισε να ακυρώσει την συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων στην κοινή στρατιωτική άσκηση «Σλαβική αδελφότητα 2020» που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί, στα μέσα Σεπτεμβρίου, στην Λευκορωσία με την συμμετοχή και της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να «παγώσουν» για ένα εξάμηνο όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες σε κοινές ασκήσεις με ξένους εταίρους. «Μας ζητήθηκε να εγκαταλείψουμε τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις με την Λευκορωσία με τίμημα ακόμη και την ευρωπαϊκή μας προοπτική αν δεν το πράξουμε» δήλωσε ο υπουργός ‘Αμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης.

Ανέφερε ότι οι πιέσεις από την Ε.Ε. ήταν ασφυκτικές, χαρακτήρισε παράλογο το αίτημα το οποίο – όπως είπε- αποτελεί «προϊόν υστερίας». Ο Βούλιν επισήμανε ότι η απόφαση για «πάγωμα» της συμμετοχής σε όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αποτελεί την αντίδραση της Σερβίας που υποδηλώνει την στρατιωτική της ουδετερότητα.

«Κατά την επόμενη περίοδο δεν θα συμμετάσχουμε σε κοινές ασκήσεις ή στρατιωτικές δραστηριότητες με το ΝΑΤΟ, την Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ε.Ε. με κανέναν. Ούτε με την Ανατολή ούτε με την Δύση!» υπογράμμισε ο υπουργός ‘Αμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν. ‘Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση και η συμμετοχή Σέρβων στρατιωτικών σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.

Πηγή: sofokleousin.gr