Ως «χορηγούς της πολεμικής μηχανής» των Ρώσων στην Ουκρανία χαρακτήρισε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι τις μεγάλες γαλλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Στο στόχαστρο κατονόμασε τις :  Renault, Auchan, Leroy- Merlin, Total, από τις οποίες ζήτησε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ήταν μέσω βίντεο, ενώπιον βουλευτών και γερουσιαστών, και προφανώς πέτυχε έναν πρώτο βασικό στόχο, αφού λίγες ώρες μετά η Renault αιφνιδίασε με  ανακοίνωσή της ότι «αναστέλλει άμεσα τις δραστηριότητες του εργοστασίου της στη Μόσχα» που έχει ετήσια παραγωγή 500.000 αυτοκίνητα. Παράλληλα δεν απέκλεισε νέες αποφάσεις για τη συμμετοχή της στη ρωσική  αυτοκινητοβιομηχανία AvtoVAZ όπου κατασκευάζονται τα Lada Vesta και τα Granta.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Dmytro Kouleba χαιρέτισε μέσω τουΐτερ την απόφαση της Renault λέγοντας: «Είναι μια υπεύθυνη χειρονομία στο πλαίσιο της βάρβαρης ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας». Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν, μέσω τουΐτερ πάντα, ο ίδιος διπλωμάτης είχε καλέσει σε παγκόσμιο μποϊκοτάζ της Renault με βίντεο όπου ήταν γραμμένο «χορηγός του πολέμου του Πούτιν».

Πηγή DW

Πηγή: sofokleousin.gr