Ουκρανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης σε αξιωματούχους, οι οποίοι κάνουν ψευδείς δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων.

Η νομοθεσία είναι ένα προαπαιτούμενο για την κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει περισσότερα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) βάσει ενός προγράμματος ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ΔΝΤ δεν σχολίασε άμεσα για την έγκριση των δανείων.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι αξιωματούχοι που δεν υποβάλουν δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων ή που δεν δηλώνουν περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν και είναι αξίας μεγαλύτερης των 123.000 ευρώ θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Τον περασμένο Οκτώβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο κατήργησε ως ακραίους κάποιους νόμους κατά της διαφθοράς, περιλαμβανομένου ενός που επιτρέπει την φυλάκιση διεφθαρμένων αξιωματούχων για απόκρυψη της περιουσίας τους.

Η απόφαση αυτή παρεμπόδισε τις προοπτικές της Ουκρανίας να εξασφαλίσει περισσότερα δάνεια από το ΔΝΤ και ανάγκασε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παύσει από τα καθήκοντά του τον επικεφαλής του δικαστηρίου.

Πηγή: sofokleousin.gr