Το Συμβούλιο των Διευθυντών της Σινο-Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης (Board of Directors of China-CEEC Interbank Association) στην συνεδρίαση της 8ης Φεβρουαρίου, αναγνωρίζοντας την σημαντική συμβολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αποφάσισε την ένταξη της στην Ένωση.

Η Σινο-Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση (China-CEEC Interbank Association), ιδρύθηκε το 2012, προωθώντας τη ​​συνεργασία 17 + 1, δηλαδή των δεκαεπτά χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας. 

Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της κινεζικής κυβέρνησης με στόχο την προώθηση επιχειρηματικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ αυτών των δεκαεπτά χωρών, στο πλαίσιο της «Οικονομικής Ζώνης του δρόμου του μεταξιού».

Οι 17+1 χώρες συμφώνησαν για στενότερη  οικονομική συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων, των μεταφορών, των χρηματοοικονομικών, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η Γραμματεία της Σ-ΕΤΕ εδρεύει στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Το 17 + 1 αναφέρεται στις ακόλουθες χώρες: Ελλάδα, Εσθονία, Κροατία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία ​​και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας . 

Στη συνεργασία 17+1 περιλαμβάνεται πλέον και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με κεντρικό στόχο τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών που συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τους 3 γενικούς στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση: 

  • τoν αναπροσανατολισμό των ροών κεφαλαίων προς βιώσιμες επενδύσεις, 
  • τη διαχείριση των οικονομικών κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τα κοινωνικά ζητήματα 
  • την ενίσχυση της διαφάνειας. 

Ο  υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης δήλωσε: “Με την συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής τράπεζας στην Σινο-Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση διευρύνεται η διεθνή της εμβέλεια και επιβραβεύεται η συνολική προσπάθεια που καταβάλλει για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Η πραγματική «γέννηση» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσα στην πανδημία, και η μετεξέλιξή της, σε χρόνο ρεκόρ, σε έναν πραγματικά αναπτυξιακό μοχλό της ελληνικής οικονομίας είναι μια ακόμη επιλογή που αποτυπώνει την αποφασιστικότητα αυτής της κυβέρνησης να οδηγήσει την Ελλάδα μέσα από ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης στη θέση που της αρμόζει. Με στοχευμένες πλέον παρεμβάσεις μέσω των επιτυχημένων εργαλείων που αναπτύξαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων από την πρώτη κιόλας μέρα της πανδημίας, θα αυξήσουμε σημαντικά τις πιθανότητες να εξέλθουμε από το «τούνελ» της υγειονομικής κρίσης με τις μικρότερες δυνατές απώλειες“.

Η Πρόεδρος και CEO της Hellenic Development Bank Αθηνά Χατζηπέτρου δήλωσε: “Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο επίκεντρο των επενδυτικών σχεδίων μεγάλων και ισχυρών οικονομιών. Η Hellenic Development Bank ανακτά τη δυναμική και την πραγματική της θέση στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σκηνικό. Στο εξής η HDB θα πρωταγωνιστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα χρηματοδοτικά σχήματα που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας. Αποκτήσαμε την τεχνογνωσία και την ικανότητα επεξεργασίας των νέων οικονομικών δεδομένων ώστε -σε σταθερή βάση- να δημιουργούμε προγράμματα που θα καταστήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις ακόμη πιο ελκυστικές για επενδυτικό και τραπεζικό δανεισμό“.

Πηγή: sofokleousin.gr