Συνεχίζεται το σήριαλ με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, χωρίς ουδείς να μπορεί να προβλέψει ποιό θα είναι το “φινάλε” – πώς θα γίνει η κεφαλαιακή ενίσχυη της τράπεζας, ποιοί θα καλύψουν την ΑΜΚ και πώς θα διαμορφωθεί η νέα μετοχική σύνθεση.

Εχοντας μπροστά του μιά εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση με πολλούς “άγνωστους Χ” και με αδιευκρίνιστες τις επιθυμίες της κυβέρνησης και τις τελικές επιλογές του ΤΧΣ, το ΔΣ της τράπεζες δεν έλαβε χθες καμία απόφαση επί των προσφορών που έχουν υποβληθεί. Προτίμησε να παρατείνει τη διαδικασία, χαρακτηρίζοντας  τη συνεδρίαση του “διαρκή” – ότι θα συνεχίζεται δηλαδή σήμερα και αύριο.

Σ’ αυτό το 48ωρο θα συνεχιστούν προφανώς οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις προς αναζήτηση φόρμουλας για την εισροή νέων κεφαλαίων προς εξυγίανση της τράπεζας, που θα συνδυαστεί  με βήματα ιδιωτικοποίησης.

Θέλουν ανακεφαλαιοποίηση από ΤΧΣ

Οι δύο προτάσεις που έχουν υποβληθεί από Ellington-ΤΜΕΔΕ και Bain-JC Flowers, αντί να διευκολύνουν την εξεύρεση λύσης περιπλέκουν το παζλ, καθώς προϋποθέτουν συμμετοχή του ΤΧΣ σε μιά πρώτη ΑΜΚ και μείωση του ποσοστού του σε επόμενη ΑΜΚ ή/και με πώληση μεγάλου μέρους του πακέτου μετοχών που θα κατέχει τότε.

Οι δύο υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές ζητούν ουσιαστικά να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα από το Δημόσιο/ΤΧΣ και να την πάρουν σε λίγους μήνες “καθαρή”, γνωρίζοντας ποιά θα είναι η κεφαλαιακή επίπτωση από τις τιτλοποιήσεις και την εκκαθάριση του “κόκκινου” δανειακού χαρτοφυλακίου της.

Η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά από το σχήμα ΤΜΕΔΕ- Ellington προβλέπει κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας σε δύο φάσεις:

  • Ανακεφαλαιοποίηση  από το ΤΧΣ με συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ ως τωρινού δεύτερου βασικού μετόχου
  •  Εν συνεχεία έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που θα καλυφθεί από την Ellington.

Παρόμοια είναι η πρόταση του σχήματος Bain-JC Flowers, με βασική διαφορά ότι δεν προβλέπει αυξημένη συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ στην πρώτη φάση.

Προσφυγή στους μετόχους και στην αγορά

Πιθανότερη κατάληξη να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός και να ξεκινήσει η διαδικασία ΑΜΚ με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Εν τοιαύτη περιπτώσει το ΤΧΣ και τα ασφαλιστικά Ταμεία (ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ) θα κληθουν να καλύψουν πάνω από 80% της αύξησης.
Υπερ αυτής της λύσης τάσσεται το ΤΧΣ, διαπιστώνοντας ότι οι δύο προτάσεις των υποψήφιων επενδυτών περιλαμβάνουν πολλές αιρέσεις και προβλέπουν σειρά κινήσεων για τις οποίες απαιτούνται συναινέσεις από τον SSM και από την κυβέρνηση.

Το τι μέλλει γενέσθαι ίσως ξεκαθαρίσει αύριο, με την ολοκλήρωση της “διαρκούς” συνεδρίασης του ΔΣ της τράπεζας.

Συζητήσεις «δια των συμβούλων» – Η ανακοίνωση της τράπεζας

Με χρηματιστηριακή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Attica Bank ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και ανάλυση των δεσμευτικών προσφορών των ιδιωτών επενδυτών από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, «AXIA Ventures Group» και «EUROXX Χρηματιστηριακή» σε συνεργασία με το νομικό σύμβουλο γραφείο Ποταμίτης – Βεκρής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχιστούν δια των συμβούλων οι συζητήσεις με τους εν λόγω ιδιώτες επενδυτές με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού εξετάσει συνολικά τις εναλλακτικές δυνατότητες για την άντληση νέων κεφαλαίων, να αποφασίσει τους βέλτιστους όρους για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα.

Πηγή: sofokleousin.gr