Διψήφια παραμένει η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας στην οποία αποτυπώνεται γλαφυρά η ανησυχία των πολιτών για την εξέλιξη της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Ειδικότερα, βάσει της δημοσκόπησης της GPO για την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,5% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 7%, στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με ποσοστό 5,2% και ακολουθούν Ελληνική Λύση στο 3,5% και το ΜεΡΑ25 στο 2,5%.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 52,3% των ερωτηθέντων, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στο 26,2%.

Σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, το 52,1% κρίνει το κυβερνητικό έργο θετικά, ενώ το 44,1% αρνητικά.

«Καμπανάκι» για την κυβέρνηση αποτελεί η δυσαρέσκεια του 52,5% των πολιτών για τα οικονομικά μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι οποίοι κρίνουν ότι δεν είναι επαρκή. Το 17% απαντά θετικά, το 26,6% μάλλον ναι, όχι το 30,6% και μάλλον όχι το 21,9%.

Παράλληλα, περισσότεροι από 8 στους 10 είναι αυτοί που ανησυχούν για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και είναι υπέρ των μέτρων προστασίας.

Κάτι παραπάνω από τρεις στους τέσσερις (76,3%) δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν πάντα μάσκα, ενώ διαιρεμένοι είναι οι πολίτες σχετικά με την επάρκεια των μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς το 46,7 κρίνει πως τα μέτρα δεν είναι αρκετά ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια.

Βλέπουν θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Εξάλλου, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, το 63,7% των συμμετεχόντων θεωρεί πολύ και αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο σοβαρού επεισοδίου. Αίσθηση προκαλούν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση και σχετικά με το ερώτημα «πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα» καθώς θετικά, δηλαδή «ναι» και «μάλλον ναι», απαντά το 49,2% και «όχι» και «μάλλον όχι» το 47,1%.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν σε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας το 40,8% εκτιμά ότι η ΕΕ θα το πράξει ενώ το 55,1% πως όχι.

Τέλος, το 69,8% πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει τον διάλογο για την αποκλιμάκωση της έντασης (48,7% ναι, 21,1% μάλλον ναι).

Πηγή: sofokleousin.gr