Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τον κορονοϊό και το κατά πόσο είναι ευάλωτη η χώρα μας. Η ανάλυση του κ. Γώγου βασίζεται στη δημοσίευση του περιοδικού “General Public Health”. Ο καθηγητής εξηγεί ότι παρά τον μικρό αριθμό κρουσμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο ευάλωτες χώρες στον κορονοϊό και γι’ αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουν οι πολίτες.

Στην Ευρώπη υπάρχουν έξι-επτά χώρες αυτή την στιγμή που είναι πιο ευάλωτες στον κορονοϊό, μέσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα, όπως τόνισε ο καθηγητής σ’ αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία και η Σουηδία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είναι πως αυτές οι χώρες και ιδιαίτερα η Ελλάδα έχει γερασμένο πληθυσμό και πληθυσμό με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που ζουν πολύ καιρό. Αυτό σημαίνει ότι, ναι μεν αντιμετωπίζονται καλά από το σύστημα υγείας γιατί ζουν πολύ καιρό, αλλά, ταυτόχρονα, πρόκειται για έναν πληθυσμό ευάλωτο, που αν ο ιός διασπαρεί τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα.

Παράλληλα αναφέρει πως υπάρχει μια δραστηριότητα του ιού. «Δεν έχει σταματήσει να υπάρχει και σε μερικές περιοχές όπου αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα αυτό επανεμφανίζεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Ξάνθης», επισημαίνει ο καθηγητής. Oπως υπογράμμισε στην υπόλοιπη χώρα δεν είχαμε διασπορά του ιού και αυτό φάνηκε από την παρακολούθηση μέχρι τώρα.

Πηγή: sofokleousin.gr