Αμφισβήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, την εγκυρότητα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης.

Η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι δεν είναι σαφές τίποτα από αυτά που αναφέρονται στη συγκεκριμένη μελέτη. «Δεν θέλω να κάνω σχόλιο για ένα επιστημονικό άρθρο, το οποίο έχει αδυναμίες και στα δεδομένα του και στον τρόπο που εξηγούνται. Καταρχήν, είναι σχετικά λίγα τα δεδομένα. Οι θάνατοι που παρατηρούνται εκτός ΜΕΘ, είναι άνθρωποι που πήγαν αργά στο νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα. Άρα, αυτοί θα έπρεπε να θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Δηλαδή για να χαρακτηρίσει κάποιος τη θνητότητα, θα πρέπει να δει σε τι κατάσταση έφτασε στα Επείγοντα ο ασθενής. Πρέπει να δούμε συννοσηρότητες και άλλους, διάφορους παράγοντες. Αρα για να κάνουμε οποιαδήποτε σύγκριση, θα πρέπει να έχουμε πολλά στοιχεία», τόνισε. Η ίδια ανέφερε ότι για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να εξετάσουμε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και πολλά ακόμη δεδομένα. «Είναι λίγα αυτά της μελέτης», επανέλαβε.

Απαντώντας στην ερώτηση «εάν είχε ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός» και ποιος είχε ενημερωθεί, η κυρία Γκάγκα απάντησε ότι «κάθε εβδομάδα έχουμε μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου ελέγχει τα δεδομένα. Να πω επίσης ότι ο ίδιος έχει ζητήσει να βλέπει όλα τα δεδομένα κάθε μέρα. Άρα η παρακολούθηση, η ενημέρωση και τα διορθωτικά μέτρα είναι συνεχή και καθημερινά».

Πηγή: sofokleousin.gr