«Τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις ο αγροτικός κόσμος βιώνουν μια καταστροφή», ανέφερε για τις αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Είναι τεράστιο το πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Είναι αλήθεια ότι είναι ένα παγκόσμιο θέμα. Η ευθύνη όμως βαραίνει εσάς -εσείς είστε η κυβέρνηση- για τον τρόπο που έχετε αντιμετωπίσει την κρίση, μέχρι στιγμής», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση που την κατηγόρησε για «αμεριμνησία» αν και από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητούσε μέτρα, αλλά η κυβέρνηση απαντούσε ότι η κρίση δεν πρόκειται να κρατήσει περισσότερο από ένα με ενάμιση μήνα.

«Ποια ήταν η πολιτική ενεργειακής μετάβασης την οποία έκανε η κυβέρνηση σας, όταν είμαστε η μόνη χώρα, μέσα στην ΕΕ, που αύξησε την εξάρτησή της, κατά 25% από το φυσικό αέριο, μέσα στο 2021; Δεν έχετε ευθύνη γι΄αυτό;», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου που προσέθεσε πως «ούτε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να χύνει κροκοδείλια δάκρυα, γιατί όλη αυτή η πολιτική εξάρτησης, από το φυσικό αέριο, ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν ξεχνάμε επίσης, ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας, έγινε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο που έγινε. Όχι λοιπόν κροκοδείλια δάκρυα, σε αυτή την αίθουσα», είπε η κ. Γιαννακοπούλου και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει προειδοποιήσει πως τα μέτρα της κυβέρνησης δεν λύνουν το πρόβλημα, είναι αποσπασματικά, «είναι μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, όχι από κοινωνική ευαισθησία, αλλά από την τεράστια πίεση από τις κυβερνητικές δημοσκοπικές επιδόσεις».

«Η τροπολογία που καταθέσαμε δίνει ριζική, οριστική στο πρόβλημα, θεσμική λύση, η οποία λέει επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ενέργειας, ώστε οι πολίτες να μην πληρώνουν πάνω από 10%, σε σχέση με αυτό που πλήρωναν πιο πριν. Και αυτό να γίνει τώρα. Γιατί πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο; Πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, μαζί με την απαγόρευση διακοπής του ρεύματος σε νοικοκυριά όταν επιβάλλεται χρέωση μεγαλύτερη από το 10%», είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου σημειώνοντας ότι παράλληλα πρέπει να δοθεί δυνατότητα γενναίων δόσεων και ρυθμίσεων.

Η κυρία Γιαννακοπούλου, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κυρίως κόπτεται για τα μεγάλα συμφέροντα και όχι για τον ελληνικό λαό», είπε ότι πρέπει να υπάρξουν προγράμματα αξιοποίησης ΑΠΕ από τους πολίτες, από ενεργειακές κοινότητες.

«Ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει, τόσο την ανεπαρκέστατη πολιτική τής κυβέρνησης, που ακόμα περιμένουμε πότε θα γίνει η φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών, ακόμα περιμένουμε πότε θα γίνει η εισήγηση της ΡΑΕ, όσο και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Γι΄αυτό ο ελληνικός λαός συμμετείχε, με τεράστιο ποσοστό, στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, γιατί περιμένει να ακούσει μια σοσιαλδημοκρατική πρόταση, κόντρα στις ανισότητες και σε αυτό που βιώνει όλο αυτό το διάστημα», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής.

Πηγή: sofokleousin.gr