Η επαναλειτουργία του εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Χάμερφεστ της Νορβηγίας αναμένεται να γίνει στις 27 Μαΐου, τέσσερις ημέρες αργότερα από την πρόβλεψη του προηγούμενου σχεδίου, με περαιτέρω καθυστέρηση της λειτουργίας του, από μία φωτιά που ξέσπασε το 2020, όπως ανακοίνωσε χθες, ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου στη χώρα Gassco.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβολή έναρξης της λειτουργίας του εργοστασίου σε χρονικό διάστημα μικρότερο της εβδομάδας. Στις 16 Μαΐου, η Equinor που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, ανέφερε ότι εντοπίστηκε ένα μικρό πρόβλημα σε έναν συμπιεστή που έπρεπε να αντικατασταθεί, καθυστερώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου μέχρι σήμερα (23 Μαΐου).

Η πρόσθετη καθυστέρηση προκλήθηκε από το χρόνο που είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση κάποιων δοκιμαστικών τεστ, σύμφωνα με την εταιρία. “Μερικά τελικά δοκιμαστικά τεστ θα πρέπει να γίνουν για τη λειτουργία του συμπιεστή,” δήλωσε χθες στο Reuters ένας εκπρόσωπος της Equinor.

Πρόκειται για το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής μεγάλης κλίμακας LNG στην Ευρώπη που βρίσκεται στο νησί Μελκόεγια που βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη Χάμερφεστ στην Αρκτική.

Σε πλήρη λειτουργία, η αναφερόμενη εργοστασιακή μονάδα μπορεί να παράγει 18 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.

Η επανέναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου θα είναι μία ευχάριστη είδηση για την Ευρώπη, που προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις ενεργειακού εφοδιασμού, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

ΠΗΓΉ: ΑΠΕ

Η παραγωγή του αναφερόμενου εργοστασίου αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 5% της συνολικής εξαγωγικής ικανότητας φυσικού αερίου που έχει η Νορβηγία.

Ο εφοδιασμός της μονάδας με φυσικό αέριο γίνεται από πεδίο που βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Μετά τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου, το παράκτιο πεδίο Σνόεβιτ, αναγκάστηκε να κλείσει.

Τον Ιανουάριο, η Equinor ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 22.000 εξαρτήματα είχαν ελεγχθεί από το ξέσπασμα της φωτιάς και μετά, ενώ είχαν αντικατασταθεί ηλεκτρικά καλώδια μήκους 180 χιλιομέτρων.

Στην κοινοπραξία που διαχειρίζεται την αναφερόμενη εργοστασιακή μονάδα LNG ανήκουν οι εταιρίες Equinor, Norway’s Petoro, TotalEnergies, Neptune Energy και Wintershall Dea.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr