Μετά τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος χαρακτήρισε την απόρριψη της επίσκεψης του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Ουκρανία «κάπως εκνευριστική», συνεχίζονται, παρά τη σχετική διάψευση από την πλευρά του Κιέβου, οι αντιδράσεις για τη στάση της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, ότι «η απόρριψη της επίσκεψης του Προέδρου, συνιστά απόρριψη της Γερμανίας, καθώς ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος είναι η Γερμανία» και έκανε λόγο για «διπλωματικό λάθος» της Ουκρανίας. Απαντώντας στο ερώτημα εάν σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει ο καγκελάριος να επισκεφθεί το Κίεβο, ο κ. Χάμπεκ σημείωσε ότι το σημαντικό τώρα είναι να λυθεί το πρόβλημα και να μην κλιμακωθεί. «Για αυτό υπάρχουν τα τηλέφωνα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag ‘Αντον Χοφράιτερ (Πράσινοι), ο οποίος είχε μεταβεί πρόσφατα στην Ουκρανία, κάλεσε τον Πρόεδρο Σταϊνμάιερ «να κάνει περισσότερα» για την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία. Ο κ. Χοφράιτερ, μιλώντας στο n-tv, χαρακτήρισε «λάθος» το γεγονός ότι ο κ. Σταϊνμάιερ ήταν ανεπιθύμητος στο Κίεβο, καθώς, όπως είπε, έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για την πολιτική του έναντι της Ρωσίας κατά το παρελθόν, αλλά τόνισε: «Θα ήθελα να πει δυνατά και καθαρά: Ναι, έκανα λάθος και αυτό έχει πλέον συνέπειες. Και αυτές οι συνέπειες είναι ότι απέναντι στον καγκελάριο, τον οποίο γνωρίζει καλά, πρέπει να επιμείνει για να παραδοθούν βαρέα όπλα στην Ουκρανία». Το πρόβλημα είναι στην καγκελαρία, είπε και ζήτησε περισσότερο ηγετική στάση, προκειμένου η Γερμανία να μην χάσει το κύρος της.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr