Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα πως έγκειται στην κυριαρχία της χώρας του να αποφασίζει από πού θα προμηθεύεται ενέργεια, καθώς οι ΗΠΑ ανησυχούν πως η επέκταση ενός αγωγού φυσικού αερίου μπορεί να ενισχύσει την πολιτική και οικονομική επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη.

«Κυρώσεις μεταξύ εταίρων είναι σίγουρα ο λάθος δρόμος που μπορεί να πάρει κανείς», δήλωσε ο Μάας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

«Τελικά το από πού θα πάρουμε ενέργεια παραμένει απόφαση που εμπίπτει στην κυριαρχία μας. Καμιά χώρα δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύσει την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης με απειλές. Αυτό δεν θα επιτύχει», πρόσθεσε ο Μάας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης στην ίδια κοινή συνέντευξη με τον Λαβρόφ πως ο φόνος σε κεντρικό πάρκο του Βερολίνου ενός υπηκόου της Γεωργίας, τον οποίο Γερμανοί εισαγγελείς αποδίδουν στις ενέργειες ενός οργάνου του ρωσικού κράτους, έχει επιβαρύνει σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Μάας τόνισε πως η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους ανθρώπους της, τόσο στο διαδίκτυο όσο και έξω απ’ αυτό.

«Ο φόνος στο Τιργκάρτεν, που εισαγγελείς πιστεύουν ότι παραγγέλθηκε από ένα όργανο του ρωσικού κράτους, έχει επιβαρύνει σοβαρά τη σχέση μας, έτσι καθιστώ σαφές πως θα υπερασπισθούμε την ασφάλεια του λαού μας, τόσο στους χώρους του διαδικτύου όσο και έξω απ’ αυτό», τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Ο Χάικο Μάας δήλωσε πως διάφορες γερμανικές αρχές απέστειλαν στη Ρωσία συνολικά 17 αιτήματα για πληροφορίες σε σχέση με τον φόνο αυτόν, αλλά μάταια.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα υπάρξουν συνέπειες, αν το δικαστήριο συμφωνήσει με το συμπέρασμα των εισαγγελέων ότι ο φόνος είχε διαταχθεί από κάποιο όργανο του ρωσικού κράτους.

«Έγκειται στο δικαστήριο ποια θα είναι η ετυμηγορία. Αυτή θα είναι η βάση για την αντίδρασή μας», δήλωσε ο Μάας. Αν το δικαστήριο καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, «πρέπει κανείς να περιμένει επίσης περαιτέρω αντιδράσεις».

Πηγή: sofokleousin.gr