Τα κόμματα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν να παρατείνουν το «πάγωμα» των πτωχευτικών κανόνων, που εφαρμόζεται για την αποφυγή ενός κύματος επιχειρηματικών χρεοκοπιών λόγω της κρίσης του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, ο Σολτς είπε ότι το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), στο οποίο ανήκει ο ίδιος, και το συντηρητικό μπλοκ της καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ κατέληξαν σε μία συμβιβαστική συμφωνία ενόψει της συνάντησης του συνασπισμού που θα υπάρξει αργότερα σήμερα. Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση έδωσε στις εταιρείες με οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας μία ανακούφιση, επιτρέποντάς τους να καθυστερήσουν την υποβολή αίτησης για χρεοκοπία έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ, μία σύμμαχος του Σολτς και μέλος του SPD, πρότεινε την παράταση του παγώματος έως το τέλος Μαρτίου 2021, αλλά το σχέδιό της επικρίθηκε από βουλευτές της Μέρκελ, οι οποίοι είπαν ότι η αναστολή πρέπει να λήξει στο τέλος του 2020.

Ο Σολτς δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή θα ανακοινωθεί αργότερα. Μέλος του συνασπισμού με γνώση των συζητήσεων είπε στο Reuters ότι τα κόμματα συμφώνησαν να παρατείνουν την αναστολή πτώχευσης έως το τέλος του έτους για εταιρείες με χρέη που είναι όμως βιώσιμες. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε εταιρείες ζόμπι», είπε η πηγή. Τα κόμματα του συνασπισμού αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν στην πρόταση του Σολτς για τον διπλασιασμό της περιόδου που θα καταβάλλεται κρατική βοήθεια στο πλαίσιο του προγράμματος μερικής απασχόλησης για την αποτροπή περαιτέρω αύξησης της ανεργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.

Πηγή: sofokleousin.gr