Νέος πρόεδρος του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος(CDU) εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία ο Φρίντριχ Μερτς, μέχρι σήμερα επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης CDU/CSU.

Στην ψηφοφορία μεταξύ των 400.000 μελών του κόμματος, ο Μερτς απέσπασε το 62,1%, έναντι 25,8% του Νόρμπερτ Ρέτγκεν και 12,1% του πρώην επικεφαλής της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν.

Η συμμετοχή στην πρώτη ψηφοφορία των μελών του κόμματος στην ιστορία του CDU ήταν 66,02%.

Η εκλογική αναμέτρηση για τη νέα ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών ακολούθησε την καταστροφική ήττα της Ένωσης στις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, καθώς απέσπασε μόλις το 24,1% – το χειρότερο αποτέλεσμα  στην ιστορία του κόμματος.

Μετά την ήττα και το πέρασμα της Ένωσης στην αντιπολίτευση, ο τέως πρόεδρος του CDU, Αρμιν Λάσετ, ανακοίνωσε την παραίτησή του και πλέον είναι απλό μέλος της Bundestag.

Ο Μερτς είναι πλέον ο 10ος πρόεδρος στην ιστορία του CDU. Eίχε αποτύχει δύο φορές να εκλεγεί πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος: Τον Δεκέμβριο του 2018 είχε ηττηθεί οριακά στο συνέδριο του CDU από την Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και εφέτος τον Ιανουάριο από τον Αρμιν Λάσετ.

Ο Μερτς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη συντηρητική πτέρυγα του CDU, ένθερμος καθολικός και βασικός αντίπαλος της μετριοπαθούς πολιτικής Μέρκελ τα τελευταία 20 χρόνια. Όπως αναφέρει η DW, η Μέρκελ ήταν αυτή που ουσιαστικά απομάκρυνε τον Μερτς από το κόμμα. Στη συνέχεια ο Μερτς πέρασε πολλά χρόνια στις επιχειρήσεις και το 2018, όταν η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα παραιτηθεί από καγκελάριος, τότε μόνο επέστρεψε στην ενεργό πολιτική.

Ο Μερτς θεωρείται ότι εκφράζει νεοφιλελεύθερες απόψεις στην οικονομική πολιτική και έχει επανειλημμένα ζητήσει την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις, όπως κάποια μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο νέος αρχηγός του CDU αναμένεται να αναδιατάξει τις θέσεις του κόμματος και να καθορίσει τη νέα ατζέντα για την αντιπολίτευση, καθώς το κόμμα προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά την εκλογική ήττα.

Πηγή: sofokleousin.gr