Νεοναζιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις στη Γερμανία αξιοποιούν τη δυσφορία για τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, προκειμένου να “ψαρέψουν” μέλη και οπαδούς, προκαλώντας έκτροπα σε διαδηλώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα ανησυχούν για τις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι  η δύναμη της ακροδεξιά θα αυξάνεται συνεχώς τους επόμενους μήνες, όσο θα λαμβάνονται μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας κορονοϊού.

Στις εκδηλώσεις των αρνητών της πανδημίας που έγιναν το προηγούμενο διήμερο, ομάδες ακροδεξιών επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο της Ομοσπονδιακής Βουλής, έσπασαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς.

Η Άνγκελα Μέρκελ κατήγγειλε τις «εικόνες ντροπής», όπως τις χαρακτήρισε, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «αυτό είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ελευθερία να διαδηλώνουμε μπορεί να γνωρίσει καταχρήσεις».

«Το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση είναι ασφαλώς ένα πολύ πολύτιμο κεκτημένο, ακόμη και σε καιρό πανδημίας», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ. «Όμως αυτό το δικαίωμα σαφώς παραβιάσθηκε αυτό το σαββατοκύριακο»,

«Το αποτέλεσμα είναι εικόνες ντροπής απαράδεκτες, με απόπειρα εισβολής «αντιδημοκρατών» στο κτίριο της ομοσπονδιακής Βουλής.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 38.000 άτομα, κυρίως αρνητές του κορονοϊού, υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας αλλά και του αντιεμβολιαστικού κινήματος, και ακροδεξιοί, που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα κατά της πανδημίας. Μεταξύ των οργανώσεων που πρωτοστάτησαν στα επεισόδια ήταν και η ακροδεξιά φιλοναζιστική Reichsbürger (Πολίτες του Ράιχ), που έφεραν διακριτικά των Ναζί, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Βαθιά ριζωμένος δεξιός εξτρεμισμός

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ υπογράμμισε από την πλευρά του πως «η βία της άκρας δεξιάς στη διάρκεια της διαδήλωσης του Σαββάτου στο Βερολίνο δικαιολογημένα προκάλεσε τρόμο και αγανάκτηση σε πολλούς ανθρώπους».

«Δεν θα ανεχθούμε τέτοιες ακρότητες», υπογράμμισε υποδεχόμενος αστυνομικούς που ήταν το Σάββατο υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης. «Ο εξτρεμισμός της δεξιάς είναι βαθιά ριζωμένος στην κοινωνία μας. Είναι ένας σοβαρός κίνδυνος», προειδοποίησε ο Σταϊνμάιερ

Πηγή: sofokleousin.gr