Νέα ηγεσία εκλέγει αύριο το κόμμα των Πρασίνων, καθώς οι δύο συμπρόεδροι, Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ, συμμετέχουν πλέον στην κυβέρνηση, ως υπουργός Εξωτερικών η πρώτη και ως Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα ο δεύτερος, κάτι που, σύμφωνα με το καταστατικό τους, είναι ασυμβίβαστο.

Υποψήφιοι για την ηγεσία των Πρασίνων είναι τώρα η Ρικάρντα Λανγκ και ο Ομίντ Νουριπούρ, οι οποίοι αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εκλεγούν με ευρεία πλειοψηφία από τους συνέδρους.

Η μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει το νέο ηγετικό δίδυμο έχει σχέση με την ταυτόχρονη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση. Το απερχόμενο δίδυμο κληροδοτεί ρεκόρ ποσοστού σε ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές με 14,8% το 2021 και ρεκόρ στις Ευρωεκλογές του 2019 με 20,5%, αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμο να δεχθεί την κριτική ακόμη και του κόμματος, ειδικά υπό την πίεση των περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες συγκεντρώνονται γύρω του.

«Οι εποχές χωρίς αντίθετη άποψη έχουν περάσει», γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό Der Spiegel και επισημαίνει ότι, παρά την επιτυχία τους, στο μέλλον η Αναλένα Μπέρμποκ και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ θα έχουν ακόμη λιγότερη επιρροή στο κόμμα, το οποίο αναπόφευκτα θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις εκλογές του 2025. «Tο θέμα της Καγκελαρίας δεν έχει τελειώσει για μας, μόνο και μόνο επειδή δεν είχε αποτέλεσμα την πρώτη φορά», δήλωσε ο απερχόμενος ομοσπονδιακός διευθυντής του κόμματος Μίχαελ Κέλνερ στο Spiegel.

Πηγή: sofokleousin.gr