Την ανησυχία της για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στο Βερολίνο και σε άλλες περιοχές της Γερμανίας, εξέφρασε για άλλη μια φορά η Άνγκελα Μέρκελ και προέτρεψε τους πολίτες να τηρήσουν τους περιορισμούς.

Οι αριθμοί μολύνσεων δεν αυξάνονται πλέον «εκθετικά», αλλά παραμένουν ακόμα πολύ υψηλοί, δήλωσε η Μέρκελ σε μια επιχειρηματική εκδήλωση την Τρίτη.

Η Καγκελάριος είπε ότι θα προτιμούσε να έχει αποφασίσει τη λήψη αυστηρότερων κανόνων στη συνάντηση με ομοσπονδιακούς και κρατικούς ηγέτες που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην «ανεξέλεγκτη εξάπλωση» του κορονοϊού σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, αλλά η απόφαση για περαιτέρω μέτρα κλειδώματος «αναβλήθηκε έως τις 25 Νοεμβρίου».

Οι περιπτώσεις μόλυνσης «δεν πέφτουν τόσο γρήγορα όσο περιμέναμε», είπε η Μέρκελ, και το 30 έως 40% του γερμανικού πληθυσμού είναι ευάλωτο, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων με υποκείμενα νοσήματα.

Στις 2 Νοεμβρίου, το λεγόμενο «ελαφρύ lockdown» επιβλήθηκε στη Γερμανία για ένα μήνα για να περιοριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι περιορισμοί περιλάμβαναν το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων.

Γενς Σπαν: Χρειάζονται έξι δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν χρειάζεται συνολικά περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει τα σχέδια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Μόνο για την αγορά εμβολίων, έχουν υπολογισθεί τρία δισεκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος και το 2021, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από κύκλους του κυβερνητικού συνασπισμού. Χρειάζεται επίσης άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την επέκταση και τον εξοπλισμό των κέντρων εμβολιασμού. Δεδομένου ότι τα ομόσπονδα κρατίδια έχουν επίσης επιβάλει αποζημίωση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη διατήρηση ελεύθερων κλινών, θα απαιτηθούν ακόμα δύο δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.

Ο Σπαν διαβεβαίωσε την επιτροπή προϋπολογισμού, σε ειδική συνεδρίαση που έγινε χθες, Δευτέρα, ότι θα μπορούσε να αυξήσει το ποσό αυτό για φέτος από ίδιους πόρους. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός δεν θα επιβαρυνθεί με πρόσθετες δαπάνες σε περίπτωση παράτασης των αναγκών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού το 2021.

Πηγή: sofokleousin.gr