Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) “αναγεννάται από τις στάχτες του” και αναδεικνύεται νικητής στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές,  ενώ οι Χρηστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές της Μέρκελ  καταγράφουν το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό της ιστορίας τους. Τα εκλογικά αποτελέσματα καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή τη συγκρότηση νέου κυβερνητικού σχήματος, καθώς εάν δεν υπάρξει “μεγάλος συνασπισμός” Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών, ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να συμμαχήσει με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (Φιλελεύθερους).

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του κρατικού καναλιού ARD με βάση την καταμέτρηση ψήφων μέχρι τα μεσάνυχτα, το SPD συγκεντρώνει 25,9%, έναντι 24,1% των Χριστιανοδημοκρατών(CDU/CSU), Η διαφορά των 1,8 εκατοστιαίων μονάδων μπορεί να μικρύνει με την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, αλλά δεν μπορεί να καλυφθεί, λένε οι αναλυτές.

μεταδίδοντας επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων. Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,7%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,5%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10,4%, και η Αριστερά με το οριακό 5%.

Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι κυβερνητικοί συνδυασμοί είναι πιθανοί, εκτός από  SPD- Πράσινοι- Αριστερά,

Τα πρώτα exit polls έδειξαν “ισοπαλία” SPD – CDU/CSU στο 25%, τους Πράσινους στην τρίτη θέση με ποσοστό 15%, το ακροδεξιό AfD και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) να συγκεντρώνουν  από 11 % και το Die Linke να βρίσκεται με 5% στο όριο εισόδου στη Βουλή.

Οι έδρες των κομμάτων στην Bundestag, βάσει της παραπάνω εκτίμησης, είναι τα εξής:

SPD:200 έδρες
CSU/CSU: 197 έδρες
Die Gruene: 119 έδρες
AfD: 87 έδρες
FDP: 87 έδρες
Die Linke: 39 έδρες
Άλλα κόμματα- 1 έδρα

Πηγή: sofokleousin.gr