Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία σημείωσε απρόσμενη αύξηση τον Δεκέμβριο παρόλο που η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία εισήλθε σε αυστηρό lockdown προκειμένου να περιοριστεί το δεύτερο κύμα των κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo σημείωσε άνοδο στις 92,1 μονάδες από το ανοδικά αναθεωρημένο επίπεδο των 90,9 μονάδων του Νοεμβρίου, με το ινστιτούτο να συνδέει την αύξηση κυρίως στους υψηλούς όγκους παραγγελιών των μεταποιητικών εταιριών και την βελτίωση των προσδοκιών για τις εξαγωγές.

«Οι εταιρίες ήταν ικανοποιημένες με την επιχειρηματική τους κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φιστ. «Βλέπουν το πρώτο εξάμηνο του έτους με λιγότερη επιφυλακτικότητα. Αλλά το lockdown πλήττει σοβαρά κάποιους κλάδους. Η γερμανική οικονομία συνολικά δείχνει την ανθεκτικότητά της».

Η Γερμανία επέβαλε ένα αυστηρό lockdown στις 16 Δεκεμβρίου που ανάγκασε όλες τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις να κλείσουν προκειμένου να μειωθούν οι επίμονα υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων.

Σύμφωνα με το Ifo, μόνο το 20% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνά του έστειλαν τις απαντήσεις τους αφότου η Γερμανία έλαβε την απόφαση το περασμένο σαββατοκύριακο να προχωρήσει σε lockdown. Ωστόσο, οι αυστηρότεροι περιορισμοί σημαίνουν ότι η δραστηριότητα θα παραμείνει υποτονική στις αρχές τους επόμενου χρόνου πριν ανακάμψει στο δεύτερο τρίμηνο.

Η Μέλανι Ντεμπόνο, οικονομολόγος στην Capital Economics, είπε πως η έρευνα υποδηλώνει ότι η Γερμανία μορεί να αποφύγει μια συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο. «Συνολικά, η πρόσφατη αυστηροποίηση των μέτρων του lockdown σημαίνει ότι οι υπηρεσίες και η δραστηριότητα στο λιανεμπόριο θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλες δυσκολίες βραχυπρόθεσμα», ανέφερε σε σημείωμά της προς τους πελάτες. «Γενικά όμως πιστεύουμε πλέον ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να επεκταθεί λίγο το Δ’ τρίμηνο χάρη στη συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη στη βιομηχανία».

Πηγή: sofokleousin.gr