Το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να ενισχυθεί τον Οκτώβριο, και να διαμορφωθεί στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενάμιση έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος, προβλέπει ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών θα σημειώσει άνοδο στο 0,3 τον Οκτώβριο από τις -1,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν πτώση, στις -1,9 μονάδες.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μειώνεται ελαφρώς και οι καταναλωτές είναι πιο αισιόδοξοι ότι ένα νέο κύμα θα είναι λιγότερο έντονο από ό,τι φοβάται η κοινότητα, τόνισε ο Rolf Buerkl της GfK.

“Ακόμη κι αν το καταναλωτικό κλίμα έχει σχεδόν φτάσει τα προ κρίσης επίπεδα, είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για μια θεμελιώδη αλλαγή τάσης”, πρόσθεσε.

Επίσης, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών σημείωσε άνοδο στις 48,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 40,8 μονάδες τον Αύγουστο, σηματοδοτώντας ότι οι καταναλωτές θεωρούν ότι η γερμανική οικονομία είναι σε τροχιά ανάκαμψης.

Ο δείκτης προσδοκιών για το εισόδημα αυξήθηκε στις 37,4 μονάδες από τις 30,5 μονάδες, υποδηλώνοντας ότι η άνοδος των τιμών δεν έχει επηρεάσει τις προοπτικές των νοικοκυριών για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση.

Η τάση για αγορές αυξήθηκε στις 13,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 10,3 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ η τάση για κατανάλωση, βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο.

Πηγή: sofokleousin.gr