Η γερμανική κυβέρνηση αίρει από αύριο τη γενική ταξιδιωτική προειδοποίηση για τις «περιοχές κινδύνου» λόγω του κορονοϊού, ενώ δεν θα αποτρέπει πλέον τους πολίτες γενικά από τα τουριστικά ταξίδια στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, δεν θα ισχύει από αύριο – έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο – η γενική ταξιδιωτική προειδοποίηση για όλες τις «περιοχές κινδύνου», στις οποίες διαπιστώνονται περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Η νέα απόφαση θα επηρεάσει τα ταξίδια σε περισσότερες από 80 χώρες, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο μεμονωμένες περιοχές στην Ισπανία, την Κροατία και τη Σουηδία ταξινομούνται αυτή τη στιγμή ως «περιοχές κινδύνου».

Το υπουργείο Εξωτερικών αιτιολόγησε την απόφαση αναφερόμενο στη «βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης» τόσο στη Γερμανία και στην Ευρώπη όσο και σε πολλές άλλες χώρες, στην εισαγωγή του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού και στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την Ισλανδία, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται πλέον στις «περιοχές κινδύνου», οι οδηγίες θα συνιστούν απλώς «ιδιαίτερη προσοχή»

Σε ισχύ ωστόσο παραμένει η ταξιδιωτική προειδοποίηση για τις περιοχές «υψηλού κινδύνου», όπου τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών είναι περισσότερα από 200, καθώς και για τις περιοχές όπου διαπιστώνεται έξαρση παραλλαγών του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού. Στην Ευρώπη αυτές οι χώρες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία και η Ρωσία.

«Ο χρόνος των γενικών προειδοποιήσεων έχει τελειώσει. Όπου υπάρχουν θετικές εξελίξεις, δεν υπάρχει λόγος διατήρησης των περιορισμών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, υπερασπιζόμενος την απόφαση της κυβέρνησης. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι στο εξής μια περιοχή με παραλλαγές θα αξιολογείται «ως μεμονωμένη περιοχή και μόνο με βάση τους αριθμούς που θα καθιστούν απολύτως απαραίτητη μια τέτοια αξιολόγηση».

Όποιος εισέρχεται ή επιστρέφει στη Γερμανία από περιοχή με παραλλαγές πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα επί 14 ημέρες, ακόμη και αν είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει αναρρώσει από την Covid-19. Επιπλέον, για αυτές τις περιπτώσεις, δεν επιτρέπεται καν η είσοδος στη χώρα για όποιον δεν είναι γερμανός πολίτης ή μόνιμος κάτοικος Γερμανίας.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr