«Στη δεκαετία που έχουμε μπροστά μας θα ζήσουμε πολύ μεγάλες αλλαγές, και επιτέλους έχουμε τους αναγκαίους πόρους. Έχουμε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και μία κυβέρνηση που έχει την επάρκεια και το όραμα να κάνει πράξεις, και το κυριότερο, έχουμε μία κοινωνία που θέλει να ακολουθήσει». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, κατά την έναρξη του πρώτου Συνεδρίου GREEN DEAL GREECE 2021, που πραγματοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους ενημερωτικούς ιστότοπους economix.gr και euractiv.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο υπουργός σημείωσε ότι, «στο παρελθόν θα υπήρχαν εξαιρετικές αντιδράσεις, ενώ από το 2019 που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το σχέδιο, η ίδια η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης» και τόνισε πως με βάση την άνοδο των τιμών των ρύπων, θα μιλούσαμε για οικονομική καταστροφή.

«Έχουμε τους πόρους από την ΕΕ και από το νέο ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης για να περάσουμε στην οριστική μεταμόρφωση της χώρας», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «μπορεί να γίνει χώρα πρότυπο στον τομέα των ΑΠΕ, με τρόπο μοναδικό».

«Μπορούμε να αξιοποιήσουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο ήλιος και ο αέρας, που τόσα χρόνια τα αφήναμε αναξιοποίητα και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε ένα πολύ υψηλής μόρφωσης ανθώπινο δυναμικό και μία κοινωνία απόλυτα περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένη, που θα ακολουθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης για να συμπληρώσει: «Και τα προγράμματα του “Εξοικονομώ” που εφαρμόζουμε μαζί με το ΥΠΕΝ, αλλά και τα προγράμματα που έχουν μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης για την χρήση της ηλεκτροκίνησης, είναι χαρακτηριστικά».

«Η πρόοδος της τεχνολογίας των ΑΠΕ είναι σε τόσο μεγάλη ταχύτητα που μπορεί να προσφέρει μία καλύτερη ζωή στους συμπολίτες μας. Πιστεύω ότι θα είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι αν κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε αυτήν τη δεκαετία για να προσφέρουμε μία καλύτερη ζωή για τους συμπολίτες μας», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση, σημείωσε ότι «ο λόγος που επιλέγουν οι επενδυτές την Ελλάδα είναι γιατί βλέπουν ότι από εδώ θα ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, καθώς μέσα από τις προσπάθειες της κυβέρνησης επιδοτούνται προσπάθειες για ηλεκτρικά ταξί και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Το ένα θα φέρει το άλλο και όλα μαζί θα δημιουργήσουν ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη συμβολή του προέδρου του ΤΕΕ, Γ. Στασινού, στη συμβασιοποίηση του Project του Ελληνικού. Όπως επεσήμανε, αυτό το εγχείρημα δεν θα είχε φθάσει στο σημείο που έχει φθάσει και στον χρόνο που έχει φθάσει εάν δεν είχε ανατεθεί ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και στον πρόεδρό του, καθώς όταν ανέλαβε εκκρεμούσαν σημαντικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις από εννέα συναρμόδια υπουργεία, οι οποίες θα καθυστερούσαν σημαντικά το έργο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr