Ολοκληρώθηκε η 36ης γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΕΕ). Στις εργασίες της κυριάρχησαν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο αναμορφώνεται η Εθνική Σχολή Δικαστών Λειτουργών και προβλέπονται υποχρεωτικά σεμινάρια για τους δικαστές και η βαθμολόγησή τους, καθώς και οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Κατά τις εργασίες της συνέλευσης, που έγιναν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, ο πρόεδρος της ΕΕΕ Ευάγγελος Μπακέλας τάχθηκε μεν υπέρ της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, αλλά αντιτάχθηκε στο να εξετάζονται στη συνέχεια και να βαθμολογούνται, ενώ ζήτησε να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο αναμορφώνεται η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και αλλάζουν τα δεδομένα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δικαστικών. Ακόμη, ο κ. Μπακέλας επισήμανε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο ως προς το σκέλος της εκπαίδευσης των δικαστών είναι αντίθετο στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Καταστάσεως Δικαστικών Λειτουργών και πρότεινε να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς.

Παράλληλα, η αρεοπαγίτης Μαρία Χασιρτζόγλου, η οποία εκπροσώπησε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, επισήμανε ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν προβλέπεται η αξιολόγηση των δικαστών μέσω εξετάσεων και βαθμολογίας, ενώ αντίθετος ήταν στην αξιολόγηση των δικαστών και ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ χαρακτήρισε αναγκαία την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μεν περιπτώσεις δικαστών και εισαγγελέων που καθυστερούν, αλλά είναι ελάχιστες και γι αυτές λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα. Ακόμη, ο κ. Μπακέλας ανέφερε ότι την τελευταία τριετία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατατέθηκαν 390.000 μηνύσεις και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατατέθηκαν 140.000 μηνύσεις, ενώ στον νέο Ποινικό Κώδικα, η ισχύς του οποίου άρχισε το 2019, έχουν γίνει έως τώρα 100 τροποποιήσεις. Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΕΕ, χαρακτήρισε αναγκαία την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, η οποία έχει νομοθετικά προβλεφθεί εδώ και 28 χρόνια.

Ακόμη, ο κ. Μπακέλας έκανε ειδική αναφορά στην τελευταία απόφαση του Μισθοδικείου με την οποία κρίθηκε η επαναφορά των συντάξεων των απόμαχων δικαστών στα επίπεδα του 2012, επισημαίνοντας ότι πρέπει από την Πολιτεία να εφαρμοστεί άμεσα η επίμαχη απόφαση, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά των επικριτών της απόφασης του Μισθοδικείου, οι οποίοι πάντα είναι οι ίδιοι, όπως είπε και επικρίνουν το αυτονόητο, προκειμένου να στρέψουν την κοινή γνώμη κατά των δικαστών.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας έκανε αναφορά στις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και επισήμανε ότι το επίμαχο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί άμεσα λόγω του μεγάλου αριθμού των εισαγομένων υποθέσεων στα δικαστήρια και πρέπει να υπάρχουν ρεαλιστικές προσεγγίσεις του όλου θέματος. Παράλληλα, ανέφερε ότι πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά από ελάχιστους δικαστές και προσέθεσε ότι πρέπει να προβλεφθεί εθελουσία έξοδος για ορισμένους δικαστικούς οι οποίοι αδυνατούν να εργαστούν και ειδικά για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Ακόμη, ο κ. Πλιώτας τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου των δικαστηρίων, υπό τις προϋποθέσεις ότι θα διατεθούν κονδύλια για τις υπερωρίες των δικαστικών υπαλλήλων και θα καλυφθούν τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών στο οποίο προβλέπονται και οι εξετάσεις των δικαστικών, επισήμανε, ότι αξιολογούνται όλες οι προτάσεις των αρμοδίων φορέων και το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι σε ανοικτό διάλογο για το επίμαχο θέμα.

Ακόμη, ο κ. Κώτσηρας ανέφερε ότι το βλέμμα του υπουργείου είναι στραμμένο στο μέλλον της Δικαιοσύνης, στο μέλλον των δικαστών και των εισαγγελέων, επαναλαμβάνοντας ότι το υπουργείο είναι ανοικτό στο διάλογο και θα στηρίξει το ανθρώπινο δυναμικό της Δικαιοσύνης, όπως είναι δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, κ.λπ.

Τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ΕΕΕ, χαιρέτησαν εκπρόσωποι κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ), ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο γενικός επίτροπος των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτρης Κωστάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ‘Αγγελος Μπίνης.

Ψήφισμα

Μετά το πέρας των εργασιών της γενικής συνέλευσης η ΕΕΕ εξέδωσε το κάτωθι ομόφωνο ψήφισμα:

«Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά την 36η Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την 4/12/2021, στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών αποφασίζουν ΟΜΟΦΩΝΑ :

1) ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ άοκνα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι της κοινωνίας, την προσπάθεια ποιοτικής απονομής της ποινικής δικαιοσύνης όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

2) ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ την έγκαιρη, εύρυθμη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης και την απόλαυση από τους πολίτες του δικαιώματος παροχής δικαστικής προστασίας που αποτελούν συστατικά στοιχεία κάθε σύγχρονου κράτους δικαίου.

3) ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ τη διαρκή επιμόρφωση τους κατά τρόπο που δεν παραβλάπτει την προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία και δεν στερεί από τα αρμόδια κατά το Σύνταγμα και τον Οργανισμό Δικαστηρίων όργανα επιθεώρησης και υπηρεσιακής εξέλιξης, την αποκλειστικά αναγνωρισμένη αρμοδιότητα τους για αξιολόγηση τους.

4) Με γνώμονα την υπηρεσιακή τους εμπειρία θα παρεμβαίνουν μέσω της ΕΕΕ σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην βελτίωση των διατάξεων που διέπουν την ποινική διαδικασία προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλή μέλη μιας ευνομούμενης Πολιτείας.

5) ΖΗΤΟΥΝ την ανάληψη πρωτοβουλιών και αναγκαίων μέτρων για την υγειονομική προστασία των προσερχομένων και εργαζομένων στ Δικαστήρια, τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, την σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, την ψήφιση του νέου Κώδικα Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και την αποποινικοποίηση ήσσονος βαρύτητας αδικημάτων.

6) ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΝ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr