Το ποσό των 20 δισ. ευρώ σε μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια για μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού σχεδιάζει να προσφέρει η Γαλλία, παρέχοντας στους επενδυτές κρατική εγγύηση για τα πρώτα 2 δις. ευρώ απωλειών, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Φοβούμενη κύμα πτωχεύσεων εταιρειών που ήταν ήδη επιβαρυμένες με υπέρογκα χρέη πριν την κρίση, η γαλλική κυβέρνηση θέλει το πρόγραμμα να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει την οικονομική επίπτωση της πανδημίας Covid-19.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, που αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα, προβλέπει πως οι τράπεζες πρώτα θα δανείζουν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα πωλούν το 90% των δανείων σε θεσμικούς επενδυτές, όπως δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση των προτάσεων.

Έτσι, θα περιορίζονταν η έκθεση των τραπεζών στο 10% των δανείων, ενώ ταυτόχρονα θα διοχετεύονταν κεφάλαια σε βιώσιμες επιχειρήσεις.

Καθώς στο σχέδιο εμπλέκεται και η εγγύηση του δημοσίου, οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» για το πρόγραμμα, και ιδιαίτερα στο ζήτημα του επιτοκίου.

Σύμφωνα με τις πηγές, το επιτόκιο είναι απίθανο να είναι χαμηλότερο του 3%-5%, αφού τα δάνεια θα είναι χαμηλότερης εξασφάλισης σε σχέση με τα άλλα χρέη στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων.

Οι ωριμάνσεις θα είναι τουλάχιστον επτά ετών και καθώς θα είναι μειωμένης εξασφάλισης, θα έχουν το πλεονέκτημα πως δεν θα υπολογίζονται ως χρέος στους ισολογισμούς, απελευθερώνοντας έτσι πόρους για δραστηριότητες και για επενδύσεις που είναι κρίσιμης σημασίας για μια ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημειώνεται πως η γαλλική νομοθεσία ήδη επιτρέπει τέτοιου είδους δάνεια, αν και σπανίως χρησιμοποιήθηκαν διότι οι τράπεζες μέχρι τώρα έπρεπε να βάζουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια για να καλύπτουν το μεγαλύτερο ρίσκο που αυτά ενέχουν.

Πηγή: sofokleousin.gr