Χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή η παράταξη Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς βρίσκεται αρκετά μακριά από τις απαιτούμενες 289 έδρες. Για την ακρίβεια συγκεντρώνει 224 έδρες, σύμφωνα με τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό FR2, τη στιγμή που αριστερή πολιτική παράταξη Nupes του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβάνει 149 έδρες.

Ιδιαίτερα ενισχυμένη εμφανίζεται η ακροδεξιά παράταξη της Μαρί Λεπέν που συγκεντρώνει 89 έδρες, πενταπλασιάζοντας τη δύναμή της! οι Ρεπουμπλικάνοι, με τις 78 έδρες που καταλαμβάνουν, διεκδικούν ρόλο κυβερνητικού εταίρου με την παράταξη του Μακρόν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να μην επιβεβαιώνει τα προγνωστικά που τον ήθελαν να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία ή τουλάχιστον να βρίσκεται σχετικά κοντά στο μαγικό αριθμό των 289 εδρών. Αν εξασφάλιζε έστω την τελευταία «προϋπόθεση» τότε έστω και έμμεσα, μέσω της προσέλκυσης ανεξάρτητων εκλογών, θα διασφάλιζε την πλειοψηφία.

Τώρα πρέπει αναγκαστικά να μπει στη διαδικασία αναζήτησης εταίρου, με την συνεργασία με τη Μαρί Λεπέν να έχει αποκλειστεί εκ προοιμίου. Τούτη την ώρα και βάσει των αναλύσεων των κορυφαίων γαλλικών ΜΜΕ, ο πιο πιθανός εταίρος για να αποταθεί ο Μακρόν είναι οι Ρεπουμπλικάνοι, που λαμβάνουν 78 έδρες. Οι τελευταίοι, πάντως, έχουν αποφύγει να ξεκαθαρίσουν αν θα αποδεχθούν ή όχι μια ενδεχόμενη πρόσκληση του Γάλλου προέδρου.

Η άλλη εναλλακτική είναι η αριστερή πολιτική παράταξη του Μελανσόν, η οποία πήγε καλά, κατέκτησε την δεύτερη θέση όπως αναμενόταν, αλλά δεν προσέγγισε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως αυτά των 200 εδρών, τα οποία θα έδιναν το δικαίωμα στον αριστερό ηγέτη να διεκδικήσει ακόμη και την πρωθυπουργία. Όπως επισημαίνουν τα γαλλικά ΜΜΕ, μιας και η παράταξη του Μελανσόν εμπεριέχει πολλές συνιστώσες που κάθε μία θα έχει χωριστή κοινοβουλευτική ομάδα, δεν αποκλείεται ο Μακρόν να συμπράξει με τους πιο «μετριοπαθείς» από αυτούς.
 

Πηγή: sofokleousin.gr