Μιάμιση μέρα πυκνής χιονόπτωσης ήταν αρκετή για να παραλύσει η μισή Αττική, με το άνεϋ προηγουμένου-σε αυτή την τεράστια έκταση και διάρκεια-αποτέλεσμα 250.000 νοικοκυριά να βρεθούν ακόμα και περισσότερες από 24 ώρες χωρίς ρεύμα, εν μέσω ψύχους. 

Ταυτόχρονα, η σφοδρή-αλλά όχι πρωτόγνωρη-κακοκαιρία ανέδειξε την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του και ειδικότερα αποκάλυψε τις σοβαρές αδυναμίες ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ, οι οποίες γίνονται ορατές δια γυμνού οφθαλμού σε περιπτώσεις συναγερμού. 

Χαρακτηριστικά, τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ κάνουν λόγο για υποστελέχωση του οργανισμού εν όψει της ιδιωτικοποίησής του, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών, ειδικά όταν είναι πολλές, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του εναπομείναντος προσωπικού. 

Απόδειξη, της προφανούς αδυναμίας του ΔΕΔΔΗΕ να αντιμετωπίσει τα πολυάριθμα προβλήματα, ειδικά στα δίκτυα μέσης τάσης, είναι η χθεσινοβραδυνή κυβερνητική απόφαση να ενεργοποιηθεί ο στρατός, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στα συνεργεία.  

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν και την έλλειψη του αναγκαίου εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, του οποίου η αντοχή δοκιμάζεται σκληρά σε περιόδους κρίσεων. Είναι ενδεικτικό το βραχυκύκλωμα τη νύχτα μετασχηματιστή μέσης τάσης στην Κάτω Κηφισιά, που βύθισε στο σκοτάδι των βορείων προαστίων. 

Από κυβερνητικής πλευράς γίνεται προσπάθεια οι εκτεταμένες και πολύωρες διακοπές ρεύματος κυρίως στα βόρεια προάστια να αποδοθούν στις ζημιές του δικτύου από τις εκατοντάδες πτώσεις δένδρων εξαιτίας της χιονοπτώσης. Ωστόσο, ανάλογης έκτασης πτώσεις δένδρων, σημειώθηκαν και σε παλαιότερες κακοκαιρίες στην Αττική, χωρίς το τωρινό πρωτοφανές μπλακάουτ. 

Επίσης, παρατηρείται «γαϊτανάκι» ευθυνών για το μπλακάουτ, με παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος να δείχνουν και προς τοπικούς άρχοντες, καταλογίζοντάς τους, κυρίως ότι δεν φρόντισαν για την έγκαιρη κοπή δένδρων. 

Μάνος: Γενική διάλυση 

Εν μέσω εκτεταμένου μπλακάουτ προκάλεσε αίσθηση η ανάρτηση του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου, με σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι είναι μόνιμος κάτοικος της Εκάλης από τα παιδικά του χρόνια και πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπος με τέτοια “γενική διάλυση” λόγω κακοκαιρίας. “Είμαι ήδη 36 ώρες χωρίς ηλεκτρικό άρα χωρίς θέρμανση και 12 ώρες χωρίς ύδρευση. Πληροφόρηση μηδέν. Έτσι φαντάζονται την κανονικότητα;” έγραψε χαρακτηριστικά.

Πηγή: sofokleousin.gr