Ποινές φυλάκισης σε εργοδότες που εκβιάζουν τους εργαζόμενους και τους παίρνουν την ειδική αποζημίωση των 534 ή των 800 ευρώ, που εισπράττουν από το Κράτος, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Ειδικότερα θεσπίζεται ποινή φυλάκισης και χρηματική, για τις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες ο εργοδότης αξιώνει και λαμβάνει από εργαζόμενο μέρος ή το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, στο πλαίσιο του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19.

Σημειώνεται πως έχουν γίνει χιλιάδες σχετικές καταγγελίες από εργαζόμενους, για εργοδότες που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να τους δώσουν το ποσό της αποζημίωσης που εισπράττουν λόγω της ένταξής τους σε αναστολή εργασίας, ή στη Συν-Εργασία και «συμψηφίζουν» τα ποσά με εκείνα που αναλογούν στις ημέρες εργασίας.

Δηλαδή ο εργοδότης, εκβιαστικά παίρνει από τον εργαζόμενο τα 534 ευρώ ή τα 800 ευρώ και στη συνέχεια εμφανίζεται (μέσω τράπεζας) να τον πληρώνει για τις ημέρες που εργάστηκε ο υπάλληλος. Όλα δείχνουν νομότυπα, μέχρι να μιλήσει ο εργαζόμενος.

Επειδή οι καταγγελίες είναι πολλές, το υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε θα νομοθετήσει ποινές, που προβλέπουν πρόστιμα και φυλάκιση.

Ειδικότερα, το σχετικό άρθρο προβλέπει ότι «ο εργοδότης που αξιώνει και λαμβάνει από εργαζόμενο μέρος ή το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), της οποίας ο εργαζόμενος είναι δικαιούχος, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, διώκεται κατ’ έγκληση και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή οριζόμενη σε τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων (ημερήσιων μονάδων) δεν μπορεί να είναι μικρότερο των δεκατεσσάρων (14) ευρώ».

Πηγή: sofokleousin.gr