Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η επανεμφάνιση κρουσμάτων covid-19, στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πατρών, ενώ μεταξύ των κρουσμάτων βρίσκεται και ο βαρυποινίτης Νίκος Παλαιοκώστας.

Σύμφωνα με το pelop.gr, η είδηση έχει επιβεβαιωθεί από πηγές της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Συνολικά 15 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχουν ήδη ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα αυτοπεριορισμού τους. Πρόκειται για 14 κρατούμενους και έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, όλοι ασυμπτωματικοί ασθενείς, ενώ σε κατ΄οίκον περιορισμό βρίσκεται ο υπάλληλος των φυλακών.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι προ ημερών, τουλάχιστον δυο κρατούμενοι χρειάστηκε να μεταφερθούν και να παραμείνουν για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, ωστόσο χθες έλαβαν εξιτήριο και επέστρεψαν στο Σωφρονιστικό Κατάστημα.

Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι οι δειγματοληψίες σε κρατούμενους και υπαλλήλους από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, διαδικασία που προβλέπεται βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Όπως και προ διμήνου κατέστη αδύνατον να εντοπιστεί η πηγή «εισόδου» του ιού στις φυλακές, έτσι και τώρα τη στιγμή μάλιστα που μεταξύ των μέτρων που έχουν αρθεί είναι και αυτό της απελευθέρωσης των επισκεπτηρίων.

Ανησυχία για τα κρούσματα

Ο εντοπισμός θετικών κρουσμάτων τρεις μήνες μετά την έξαρση του φαινομένου – τον περασμένο Μάρτιο – αν και παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες αρχές, έχει προκαλέσει προβληματισμό τόσο στους κρατούμενους, όσο και στους υπαλλήλους του καταστήματος κράτησης. Μάλιστα, εκφράζεται ανησυχία για επανάληψη της κατάστασης του πρόσφατου παρελθόντος.

Ωστόσο, πηγές της γ.γ Αντεγκληματικής Πολιτικής, επισημαίνουν πως το ποσοστό νόσησης τη δεδομένη χρονική στιγμή ανέρχεται στο 2% επί συνόλου περίπου 630 εγκλείστων.

Και ο Παλαιοκώστας μεταξύ των κρουσμάτων

Μεταξύ των εγκλείστων που έχουν νοσήσει, βρίσκεται και ο 61χρονος βαρυποινίτης Νίκος Παλαιοκώστας. Δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει έχει τεθεί σε καραντίνα στο κελί του, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους κρατούμενους που έχουν μεταφερθεί στον ειδικό θάλαμο απομόνωσης, που έχει διαμορφωθεί γι΄αυτό τον σκοπό εντός του καταστήματος κράτησης. Την Πέμπτη, σύμφωνα με οικείο του πρόσωπο πραγματοποιήθηκε κανονικά η μεταγωγή του στο νοσοκομείο για την προγραμματισμένη αιμοκάθαρση που υποβάλλεται εδώ και περίπου δυο εβδομάδες.

Πηγή: sofokleousin.gr