Τεράστιο σάλο και παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η είδηση που έρχεται από τον Καναδά όπου εντοπίστηκε ένας ομαδικός τάφος με τα λείψανα 215 παιδιών, κάποια από τα οποία εικάζεται πως ήταν ακόμη και τριών χρονών.

Το μακάβριο εύρημα βρέθηκε σε κτίριο, που λειτουργούσε στις αρχές του 20ου αιώνα ως σχολείο για την “ενσωμάτωση των ιθαγενών” και έκλεισε το 1978, αφότου προηγήθηκε έλεγχος από την κυβέρνηση του Καναδά από το 1969. Επρόκειτο για το Kamloops Indian Residential School, τη διοίκηση του οποίου είχε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και έφτασε να έχει 500 μαθητές το 1950.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά ούτε τα αίτια ούτε ο ακριβής χρόνος θανάτου των μικρών παιδιών.

 “Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτά τα αγνοούμενα παιδιά είναι μη καταγεγραμμένοι θάνατοι”, δήλωσε η Ροζάν Κασίμιρ, επικεφαλής της κοινότητας στην πόλη Κάμλουπς, όπου εντοπίστηκαν τα οστά.

Τα οικοτροφεία του Καναδά ήταν υποχρεωτικά σχολεία που διοικούνταν από την κυβέρνηση και τις θρησκευτικές αρχές κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα με σκοπό την εξομοίωση των αυτόχθονων νέων.

Το μήνυμα Τριντό

Για επαίσχυντο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. “Φρικτό κεφάλαιο στην καναδική ιστορία. Τα νέα αυτά σπαράζουν την καρδιά μου – είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση αυτού του σκοτεινού και επαίσχυντου κεφαλαίου της ιστορίας της χώρας μας. Σκέφτομαι όλους όσοι επηρεάζονται από αυτά τα θλιβερά νέα. Είμαστε εδώ για εσάς”, έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Πηγή: sofokleousin.gr