Ούτε η κραταιά γερμανική οικονομία, η πιο ισχυρή στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να μείνει εκτός των αρνητικών επιπτώσεων που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το σοκ φαίνεται πως είναι ισχυρό για το Βερολίνο και επιβεβαιώνεται από τα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα, που αναθεώρησαν επί τα χείρω την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2022.

Συγκεκριμένα η νέα πρόβλεψη δίνει ρυθμός ανάπτυξης στο 2,7% αντί του 4,8% που ήταν η προηγούμενη. Η βασική αιτία της επιβράδυνσης είναι ασφαλώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ και η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να επηρεάζει την οικονομική επίδοση της χώρας.

Σύμφωνα με τα οικονομικά ινστιτούτα, σε περίπτωση διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο, στο 1,9%.Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα κυμανθεί στο 6,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Πριν δύο εβδομάδες, οι πέντε «Σοφοί» του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, αναθεώρησαν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος, στο 1,8% από 4,6%. Βασική αιτία της δυσμενούς εικόνας είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του στον εφοδιασμό και στις τιμές της ενέργειας.

Σύμφωνα με τους διακεκριμένους οικονομολόγους οι οποίοι συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται σημαντικά από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, τα οποία δημιουργούν, αναπόφευκτα, κλίμα αβεβαιότητας και στους καταναλωτές. Λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, ο πληθωρισμός, εκτιμούν οι «Σοφοί», είναι πιθανό να φθάσει κατά το τρέχον έτος το 6,1% και να περιοριστεί στο 3,4% το 2023. 

Για το επόμενο έτος, εφόσον δεν υπάρξει σοβαρή ανατροπή, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 3,6%.
 

Πηγή: sofokleousin.gr