«Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα» επιχειρηματικών ομίλων είναι – σύμφωνα με τις καταγγελίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης – το νομοσχέδιο για τα μεγάλα δημόσια έργα που θα γίνονται «κατά παραγγελία ιδιωτών». Οι διατάξεις του «φωτογραφίζουν» την παραχώρηση σε ιδιώτες δημόσιας έκτασης 3.000 στρεμμάτων, που θα απελευθερωθεί με τη μεταφορά του αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι  

Το νομοσχέδιο αφορά έργα ελάχιστου προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, για τα οποία προβλέπεται ότι θα προτείνονται από ιδιώτες, θα αξιολογούνται από τον υπουργό Υποδομών και θα εγκρίνονται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας.

Το νομοσχέδιο συζητείται από χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί. Στις διατάξεις του προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι

 ●  Κάθε ιδιώτης μπορεί να καταθέτει μια καινοτόμο ιδέα για την εκτέλεση έργου. Η κυβέρνηση θα την αξιολογεί και αν την εγκρίνει, θα δρομολογεί την υλοποίηση της με σύμβαση δημόσιου έργου, με σύμβαση παραχώρησης, ή με σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

● Η αξιολόγηση της πρότασης θα γίνεται αρχικά από μία Επιτροπή Αξιολόγησης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Εκεί θα συμμετέχει ο ίδιος ο υπουργός, ένας εμπειρογνώμονας που θα επιλέξει ο υπουργός και δύο υπηρεσιακά στελέχη. Εάν υπάρχει θετική εισήγηση, θα διαβιβάζεται στον αρμόδιο υπουργό και την τελική απόφαση θα έχει η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας -δηλαδή ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Επικρατείας.

Στην πράξη οι “ιδέες” αυτές θα μπορούν να προέρχονται μόνον από ισχυρούς ομίλους, καθώς τα έργα θα πρέπει να είναι ελάχιστου προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, ο προτείνων θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να εκτελέσει ο ίδιος την επένδυση. Για τον λόγο αυτό ξεσηκώνονται ήδη διαμαρτυρίες από τους μικρότερης εμβέλειας εργολάβους που αντιλαμβάνονται ότι έτσι η κυβέρνηση θα δεσμεύει πόρους προς όφελος των μεγάλων κατασκευαστών

Εκείνος που προτείνει την ιδέα θα έχει προτεραιότητα να αναλάβει την υλοποίησή της. Το νομοσχέδιο προβλέπει και αποζημίωση για τον προτείνοντα, στην περίπτωση που η υλοποίηση του έργου ανατεθεί σε άλλον.

Πηγή: sofokleousin.gr