«Η κυβέρνηση έσπευσε να ανοίξει τα σχολεία χωρίς τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε όλες τις άλλες χώρες. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών, ότι αυτή την εβδομάδα θα κορυφωθεί η πανδημία», δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης.

Σχολιάζει ότι η κυβέρνηση «πανηγυρίζει μάλιστα, ότι με τα self test βρέθηκαν 16.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί θετικοί σε covid», για να σημειώσει πως «το γεγονός ότι βρέθηκαν τώρα τόσες χιλιάδες θετικά κρούσματα, επιβεβαιώνει ότι ο ΕΟΔΥ δεν κάνει ιχνηλάτηση (έχει πέσει στο 1% των κρουσμάτων!) και δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας μεταφέρουν χωρίς να το γνωρίζουν τον ιό στην κοινωνία». Ο κ. Φίλης αναφέρει πως «είναι σίγουρο ότι οι περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες από όσες καταγράφουν τα σελφ τεστ, που έχουν μειωμένη αξιοπιστία» και πως όμως «το γεγονός ότι τα τεστ αντιγόνου και τα μοριακά δεν συνταγογραφούνται και κοστίζουν πανάκριβα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, ενισχύει την άποψη των ειδικών για τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας». Επισημαίνει επιπλέον ότι «πολλά από τα παιδιά που σήμερα είναι αρνητικά, αύριο ή μεθαύριο θα βρεθούν θετικά, διότι ο ιός δεν εντοπίζεται αμέσως. Στο μεταξύ όμως θα έχει μεγαλώσει η διάδοση στα σχολεία, αυτή την κρίσιμη εβδομάδα».

Ο κ. Φίλης αναφέρει ότι «οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι τα ανοιχτά από σήμερα σχολεία θα επιβαρύνουν τουλάχιστον κατά 10% τη διάδοση του ιού» και προσθέτει ότι «το ποσοστό είναι σημαντικό, σε μια περίοδο που διπλασιάζονται καθημερινά οι νοσηλείες, σε σύγκριση με τα Χριστούγεννα, και επιβαρύνουν το ΕΣΥ που ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο». Κατόπιν αυτών υποστηρίζει ότι «τελικά, το άνοιγμα των σχολείων αντί για παράταση διακοπών για μια βδομάδα αποδεικνύεται αχρείαστο ρίσκο, σε βάρος της δημόσιας υγείας».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει νέα έκκληση προς την κυβέρνηση «να επανεξετάσει την ακατανόητη απόφασή της, να καταργήσει το αντιεπιστημονικό “50%+1” για το κλείσιμο του τμήματος και να προχωρήσει στη λήψη των μέτρων που έχουν προταθεί από τους φορείς των εκπαιδευτικών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Σχολιάζει ότι «οι θριαμβολογίες οδηγούν σε κακές αποφάσεις» και ρωτά: «ακούει κανείς στην κυβέρνηση;», «αντιλαμβάνονται ότι από σήμερα επικρατεί εικόνα απορρύθμισης στα σχολεία ή εκτελούν όλοι το σχέδιο της “ανοσίας της αγέλης”;».

Πηγή: sofokleousin.gr