Φεύγει από τον ΟΠΑΠ ο πολυπράγμων επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, πουλώντας την (έμμεση) συμμετοχή του με μεγάλο κέρδος.

Η αποχώρηση-αποεπένδυση έγινε με μια γριφώδη συναλλαγή. Οπως ανακοινώθηκε χθες, η εταιρεία Yeonama Holdings του “πετρελαιά” ιδιοκτήτη της ΑΕΚ, πούλησε στους Τσέχους εταίρους της τις μετοχές που κατείχε στην SAZKA Delta AIF Variable, την εταιρεία που είναι βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ.

Ετσι ο κ. Μελισσανίδης αποχωρεί πλήρως, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στον τσέχικο όμιλο, ο οποίος μετά από μετοχικές αλλαγές και εξαγορές έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια δύναμη στον κλάδο στοιχηματισμού και λοταριών.

Ως προς το οικονομικό μέρος της συμμετοχής και της αποχώρησης του Ελληνα επιχειρηματία στον ΟΠΑΠ, από τον έλεγχο των στοιχείων που έχουν ανακοινωθεί, προκύπτει ότι

  • Είχε δώσει περίπου 215 εκατ. ευρώ (δανεικό χρήμα) συμμετέχοντας με 33,3% στην Emma Delta, που εξαγόρασε το 33% του ΟΠΑΠ τον Αύγουστο 2013. Μέσω αυτής της συμμετοχής κατείχε εμμέσως 10,99% του ΟΠΑΠ.
  • Στη φάση των εσωτερικών μετοχικών αλλαγών στον τσέχικο όμιλο, όταν από τον Jirí Šmejc πέρασε υπό τον έλεγχο του Karel Komárek, ο κ. Μελισσανίδης μεταβίβασε τμηματικά το 5% του ΟΠΑΠ – με άγνωστο συνολικό τίμημα
  • Τώρα πουλάει το υπόλοιπο  6,9% με τίμημα  327,4 εκατ. ευρώ.

 Προκύπτει λοιπόν ένα κέρδος της τάξεως των 110 εκατ. ευρώ, το οποίο οποίο ανεβαίνει πάνω από τα 200 εκατ.  αν υπολογισθεί και το τίμημα από την προηγηθείσα πώληση του 5%.

Η συνολική απόδοση της επένδυσης προσαυξάνεται με τον συνυπολογισμό των μερισμάτων που έχουν εισπραχθεί στη διάρκεια των εννέα ετών από την εξαγορά.

Ανάλογες αποδόσεις εξασφαλίζουν και οι Τσέχοι μεγαλομέτοχοι που ελέγχουν τον ΟΠΑΠ μέσω της SAZKA Delta AIF Variable Investment  και της μητρικής Allwyn Entertainment, η οποία μετά την απόκτηση και του ποσοστού του Δημ. Μελισσανίδη  κατέχει πλέον το 48,1%.

Πηγή: sofokleousin.gr