Αλλαγή εσωκομματικών ισορροπιών στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό πυροδοτεί η αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από τη μάχη για την προεδρία του κόμματος, για λόγους υγείας.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες σε βάθος χρόνου, επηρεάζοντας ακόμη και τις δυνατότητες σχηματισμού συμμαχικών κυβερνήσεων μετεκλογικά.

Προς το παρόν η διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να αναβληθεί, αλλά οι εσωκομματικές ζυμώσεις και οι διεργασίες θα ενταθούν, με στόχο την κάλυψη που πολιτικού κενού που δημιουργεί η απουσία της κ. Γεννηματά, η οποία μετά την περιπέτεια της υγείας της είναι μάλλον απίθανο να θελήσει να επανέλθει στις κομματικές δραστηριότητες και στην ενεργό πολιτική “πρώτης γραμμής”.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν η εσωκομματική τάση που εκφράζει η Φώφη Γεννηματά θα συνεχίσει να υπάρχει – βρίσκοντας ενδεχομένως νέο εκφραστή και υποψήφιο για την ηγεσία, αν θα προσδεθεί στο άρμα κάποιου από τους τρεις διεκδικητές της προεδρίας, ή αν θα διαλυθεί .

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι διεργασίες θα οδηγήσουν σε αναδιάταξη των εσωκομματικού χάρτη του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και σε ανατροπή των υφιστάμενων συσχετισμών δυνάμεων. Αυτό θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την έκβαση της μάχης για την προεδρία του κόμματος.

 Η περίπτωση Καστανίδη

Στελέχη του ΚΙΝΑΛ επισημαίνουν ότι πιο κοντά στις απόψεις της κ. Γεννηματά για την πολιτική φυσιογνωμία και τη στρατηγική του “νέου ΠΑΣΟΚ” φαίνεται να βρίσκεται ο Χάρης Καστανίδης. Σ’ αυτόν θα μπορούσε να στραφεί ένα μεγάλο μέρος των μελών και φίλων του κόμματος που την ακολουθούσε μέχρι τώρα.

Εκτιμούν όμως επειδή ο πρώην υπουργός είναι αουτσάιντερ σ’ αυτή την αναμέτρηση και φέρεται να συμπλέει με τον Γ. Παπανδρέου, δεν θα μπορέσει τελικά να προσελκύσει μεγάλο αριθμό υποστηρικτών της κ. Γεννηματά – τόσους ώστε να “χτυπήσει” τα φαβορί.

Με φαβορί για τον δεύτερο γύρο τους Ανδρέα Λοβέρδο και Νικο Ανδρουλάκη, μεγάλο μέρος των υποστηρικτών της κ. Γεννηματά ενδέχεται τελικά να αποστασιοποιηθεί και να μη μετάσχει στη διαδικασία εκλογής προέδρου. Εκτός κι αν υπάρξει κι άλλη υποψηφιότητα…

Το θέμα παραμένει ανοιχτό, αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς τη καταστατική δυνατότητα υποβολής νέων υποψηφιοτήτων. Στελέχη του ΚΙΝΑΛ δεν απέκλειαν χθες  το ενδεχόμενο να μπεί πάλι στην κούρσα για την προεδρία ο Παύλος Γερουλάνος.

Εν πάση περιπτώσει, η αποχώρηση της κ. Γεννηματά και η έκβαση της μάχης για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, θα αποδειχθούν καθοριστικές παράμετροι όχι μόνο για τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του κόμματος, αλλά και την πολιτική συμμαχιών και συνεργασιών που θα ακολουθήσει, αποτελώντας απαραίτητο εταίρο για το σχηματισμό κυβέρνησης μετεκλογικά.

Πηγή: sofokleousin.gr