Χειρότερο εφιάλτη χαρακτήρισε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος, Δρ Άντονι Φάουτσι, τον κορονοϊό. Μιλώντας στο συνέδριο TB Alliance Fighting Pandemics: 2020 and Beyond και στην Betsy McKay της Wall Street Journal ο Αμερικανός επιστήμονας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε καν στο τέλος του παιχνιδιού ούτε καν στη μέση».

Ο υπεύθυνος της ομάδας κρούσης του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό, αναφερόμενος στον μακάβριο απολογισμό των νεκρών και τον αριθμό των κρουσμάτων, τόνισε: «Βεβαιότατα δεν κερδίζουμε τη μάχη. Ο κορονοϊός έχει σκοτώσει 623.507 ανθρώπους και έχουμε πάνω από 15,2 εκατομμύρια κρούσματα»

Μάλιστα, περιγράφοντας την πορεία του κορονοϊού, σημείωσε ότι «μεταδόθηκε από ένα ζώο σε άνθρωπο, κανείς δεν φαίνεται να έχει ανοσία και είναι ένας ιός του αναπνευστικού που έχει την ικανότητα να μεταδίδεται με απίστευτη ταχύτητα και να σκοτώνει εύκολα τους ηλικιωμένους ή όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα». Για το ενδεχόμενο να μεταλλαχθεί και να γίνει κάποια στιγμή όπως ένα απλό κρυολόγημα από το οποίο κανείς δεν κινδυνεύει να πεθάνει είπε ότι δεν βλέπει κάποια τέτοια πιθανότητα.

Το πιο ανησυχητικό από όλα όσα είπε όμως είναι ότι ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί όπως έγινε με τον SARS  γιατί έχει την ικανότητα να μεταδίδεται με απίστευτη ταχύτητα. Για το ενδεχόμενο να μεταλλαχθεί και να γίνει κάποια στιγμή όπως ένα απλό κρυολόγημα από το οποίο κανείς δεν κινδυνεύει να πεθάνει είπε ότι δεν βλέπει κάποια τέτοια πιθανότητα. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιου είδους ιό ο οποίος να εμφανίζεται σε διάφορες μορφές από συμπτωματικούς ασθενείς, μέχρι ασθενείς που να πρέπει να νοσηλευθούν και με πολλούς από αυτούς να πεθαίνουν», είπε ο Φάουτσι. 

Πάντως, προσπάθησε να γίνει λίγο αισιόδοξος λέγοντας ότι με τον συνδυασμό μέτρων υγείας, ενός ποσοστού ανοσίας της αγέλης και ενός αποτελεσματικού εμβολίου θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τα κρούσματα και να ζήσουμε μια κανονικότητα.

Πηγή: sofokleousin.gr