«Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να σφυρίζει αδιάφορα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τροφοδοτεί το κύμα ακρίβειας, εφόσον, από τη μία, έχει επιλέξει να αφήσει την αγορά δίχως έλεγχο και από την άλλη τους μισθούς καθηλωμένους, ενώ η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για κάλυψη του 80% των αυξήσεων στους λογαριασμούς σε όλους τους καταναλωτές έχει διαψευσθεί πλήρως και τα όποια μέτρα συγκράτησης των αυξήσεων στην ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο καθυστερούν αδικαιολόγητα», σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο «thessnews.gr».

Σχολιάζει ως ανεπαρκή τα μέτρα συγκράτησης των αυξήσεων στην ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο που καθυστερούν αδικαιολόγητα, ενώ αφήνουν «εκτός» τους αγρότες, για τους επαγγελματίες, για τους ΟΤΑ, για τις δημοτικές επιχειρήσεις και τονίζει τον κίνδυνο οι επαγγελματίες να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος τους στους καταναλωτές ή να αναγκαστούν να κλείσουν, ανοίγοντας εκ νέου έναν φαύλο κύκλο χρεοκοπίας στην ελληνική οικονομία.

Στέκεται στην καταστροφική για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, όπως τονίζει, εμμονή της κυβέρνησης ΝΔ στις ιδιωτικοποιήσεις που επιλέγει να εκχωρεί τις ενεργειακές εταιρείες σε ιδιώτες. «Αυτή η επιλογή αφαιρεί από το ελληνικό κράτος τη δυνατότητα άσκησης ενεργειακής πολιτικής που θα μπορούσε να συγκρατήσει τις τιμές. Το παράλογο είναι ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι οι φορείς αυτοί είναι κερδοφόροι, άρα θα μπορούσαν να αποδίδουν τα κέρδη στην κοινωνία και να κρατούν χαμηλά τις τιμές».

Ο Σ.Φάμελλος κάνει ειδική αναφορά στην επιλογή της κυβέρνησης να χάσει το δημόσιο την πλειοψηφία στη ΔΕΗ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μετατρέποντάς τη σε άλλη μία ενεργειακή εταιρεία που δε θα λειτουργεί με γνώμονα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον αλλά την κερδοφορία της.

Σχετικά με τις αυξήσεις στο ρεύμα αναφέρει πως το πρώτο βήμα έγινε με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 που επιβάρυναν την ελληνική κοινωνία με περίπου 500 εκατ. ευρώ και ακολούθησε μια διετία αυξήσεων και κερδοσκοπίας, όπου οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (και η ΔΕΗ) έφτασαν τον Απρίλιο του 2020 να πωλούν ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρική τιμή.

Σημειώνει επιπλέον ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην αντίθετη κατεύθυνση, επέλεξε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να μην αυξηθεί ούτε κατά ένα ευρώ και να κρατήσει δημόσιο τον έλεγχο των ενεργειακών εταιρειών.

Δηλώνει τέλος: «Ήδη τα μηνύματα είναι πολύ αρνητικά. Ανοίγει ένας νέος κύκλος ληξιπρόθεσμων λογαριασμών στα νοικοκυριά, με απειλή λουκέτων και σε επιχειρήσεις, που βλέπουν από το Σεπτέμβριο αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος πάνω από 50%. Όμως το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στη φτώχεια και την ανέχεια της περιόδου 2011-2014. Χρειαζόμαστε μία πολιτική αλλαγή, μία προοδευτική κυβέρνηση που θα θέτει σε προτεραιότητα το συμφέρον της κοινωνίας. Γιατί η πολιτική της κυβέρνηση Μητσοτάκη ευνοεί μόνο λίγους που κινούνται γύρω από το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου».

Πηγή: sofokleousin.gr