«Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνούμε πλήρως με μία λογική που φαίνεται να υπάρχει στην κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή να αφήσει την ενεργειακή μετάβαση στην αγορά. Αν λοιπόν αφήσουμε στο αόρατο χέρι της αγοράς να κάνει αυτή τη μετάβαση, τότε το μόνο που θα κάνουμε, θα είναι να πληρώνουμε πάρα πολύ ακριβό ρεύμα και να αγοράζουμε πάρα πολύ ακριβά ηλεκτρικά αυτοκίνητα από άλλες χώρες».  

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, στο 3ο αναπτυξιακό συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας, με τίτλο «’Αλμα Ανάπτυξης», που πραγματοποιείται στη Ναύπακτο.

Όπως πρόσθεσε, «η ενεργειακή μετάβαση και συνολικά η αντιμετώπιση του προβλήματος του κλίματος και του περιβάλλοντος, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει μπροστά της η ανθρωπότητα, διότι είναι πλέον ένα δίλημμα ζωής και ως τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε».

«Το δίλημμα», συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος, «είναι αν αυτή η μετάβαση θα γίνει έτσι, ώστε τα οφέλη της να αφορούν όλη την κοινωνία, διότι η Ελλάδα κινδυνεύει να είναι μαζί με τις χώρες του νότου σε καθυστέρηση όσον αφορά την μετάβαση και να εξακολουθούμε να αγοράζουμε ακριβά προϊόντα, κάτι το οποίο θα υποβαθμίσει περισσότερο τη ζωή μας».

Όσον αφορά στα κοινωνικά χαρακτηριστικά της μετάβασης, όπως το κόστος της ενέργειας, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι «εδώ πηγαίνουμε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση»: «Υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν όλη την κοινωνία, όπως το ζήτημα της εργασίας, της στέγασης, της μετακίνησης, αλλά και τα δικαιώματα στο νερό και στην ενέργεια, που είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να επιλυθούν σε αυτή τη μετάβαση. Γι’ αυτό λοιπόν, η Πολιτεία πρέπει να παίξει έναν πολύ ουσιαστικό ρόλο».

Επανερχόμενος στο κόστος της ενέργειας, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι «είναι ένα από τα χειρότερα ρεκόρ που έχει αυτή η κυβέρνηση» και συμπλήρωσε: «Από τον δεύτερο μήνα μήνα της διακυβέρνησης αποφασίστηκαν αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και συνεχίσαμε ακόμα και μέσα στην πανδημία με φαινόμενα αισχροκέρδειας».  

Σε αυτό το σημείο, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι «αποφάσισε να ανεχτεί τα φαινόμενα υπερκερδών και χειραγώγησης των τιμών ενέργειας, ενώ τώρα που η ρυθμιστική αρχή ενέργειας χτυπάει το καμπανάκι, είναι πολύ αργά, γιατί δεν έχουμε εργαλεία». «Το αποτέλεσμα» συνέχισε, «είναι να έχουμε ήδη ένα ‘πράσινο’ τέλος στο πετρέλαιο που αφορά όλη την αλυσίδα των μεταφορών, ενώ επίσης έχουμε ήδη την τελευταία χρονική περίοδο και ένα φοβερό ρεκόρ στη χονδρική τιμή ενέργειας».

Ακόμη, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε, ότι «πράγματι υπάρχουν ανάγκες για διαφορετική πολιτική ενέργειας, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, αλλά χρειάζονται και πολιτικές πρόβλεψης».  

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, σημείωσε ότι «αυτό που βλέπουμε δυστυχώς, είναι ότι σήμερα βρίσκεται στον αέρα η προκήρυξη, ώστε να πουληθεί όλο το δίκτυο φυσικού αερίου σε έναν ιδιώτη, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο ως πολιτική επιλογή». Επίσης, έκανε λόγο «για καθυστέρηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που συνδέεται με την ενέργεια και την ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι «αν δεν έχουμε κράτος δικαίου και ξεκάθαρους κανόνες, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε έναν σχεδιασμό, ακόμα και χωροθέτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Πηγή: sofokleousin.gr