Στην εξάρθρωση σπείρας τα μέλη της οποίας προσποιούμενα τεχνικούς της ΔΕΗ ή συντηρητές ανελκυστήρων διέπρατταν ληστείες και κλοπές από οικίες ηλικιωμένων, προχώρησε το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης, συνελήφθησαν πέντε μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα δύο φερόμενα ως αρχηγικά στελέχη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες που είχαν συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους, συγκρότησαν τη σπείρα, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2020. Τα ηγετικά μέλη συστήνονταν σε ηλικιωμένους ως υπάλληλοι της ΔΕΗ ή τεχνικοί ανελκυστήρων. Στη συνέχεια έμπαιναν στις οικίες και με διάφορα τεχνάσματα οδηγούσαν τα θύματα στο χώρο της κουζίνας, όπου τα εγκλώβιζαν μετακινώντας κυρίως συσκευές. Στο συγκεκριμένο διάστημα ενημέρωναν τηλεφωνικά και έδιναν κατευθύνσεις στα υπόλοιπα μέλη της σπείρας που έμπαιναν ανενόχλητα στις οικίες των ηλικιωμένων και αφαιρούσαν τιμαλφή. Σημειώνεται, ότι σε περίπτωση που οι ένοικοι αρνούνταν την είσοδο των δραστών στο σπίτι τους, τότε εκείνοι χρησιμοποιούσαν βία, απωθώντας ή απειλώντας τους ηλικιωμένους.

Από τις αστυνομικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αυτοκίνητα, καθώς και στην κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Κλεμμένο πιστόλι με γεμιστήρα και 34 φυσίγγια, πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών, ηλεκτρικές και οικιακές συσκευές, ρολόγια, κινητά τηλέφωνα, τρία αυτοκίνητα και έγγραφα εταιρειών real estate για αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλης αξίας.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί 19 κλοπές και απόπειρες κλοπής από οικίες, 5 ληστείες σε οικίες, καθώς και κλοπή από αυτοκίνητο αστυνομικού, από το οποίο είχε αφαιρεθεί το πιστόλι του.

Όπως εκτιμά η Αστυνομία, το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από τη δράση της, υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ, ενώ τα μέλη της, αν και δήλωναν μικρά εισοδήματα και άστεγοι, το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιούνταν στον τομέα του real estate. Συγκεκριμένα, αναζητούσαν ακίνητα και οικόπεδα για αγορά, επενδύοντας ποσά που αγγίζουν ακόμα και τις 80.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων, που είναι σεσημασμένοι για αδικήματα με τον ίδιο τρόπο δράσης, με δύο από αυτούς να έχουν εκτίσει μάλιστα και ποινές φυλάκισης, σχηματίστηκε σχετική δικογραφία και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε σε ανακριτή.

Πηγή: sofokleousin.gr