Το κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) κατέγραψε 33.949 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Ο δε δείκτης θετικότητας, δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους, αυξήθηκε από 146,6 χθες στα 154,4 σήμερα. Ενδεχομένως οι αριθμοί να είναι τόσο υψηλοί επειδή η Δευτέρα σε ορισμένα κρατίδια ήταν ημέρα αργίας και καθυστέρησαν με τη δήλωση των κρουσμάτων. Αυτό δεν αλλάζει όμως σε τίποτα το γεγονός ότι η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία.

Περιορισμοί για ανεμβολιάστους;

Σε διήμερη σύσκεψη οι υπουργοί Υγείας των γερμανικών κρατιδίων συζητούν σήμερα και αύριο τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Στην ατζέντα τους βρίσκεται τόσο η επιβολή υποχρεωτικού τεστ για το προσωπικό σε ιδρύματα περίθαλψης και γηροκομεία, όσο και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε ό,τι αφορά το αναμνηστικό εμβόλιο.

Ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν κατηγόρησε τα κρατίδια για καθυστέρηση στη χορήγηση της τρίτης δόσης των εμβολίων σε υπερήλικες. Συνέπεια της αργοπορίας είναι τα νοσοκομεία σε ορισμένες περιοχές να πιέζονται αφόρητα. Τα κρατίδια θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Μπράουν, να προβληματιστούν κατά πόσο θα πρέπει αυξηθούν τα τεστ και να επιτρέπεται η είσοδος σε ορισμένους χώρους μόνο σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί ή ανάρρωσαν από Covid-19. Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ ενώ χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση για κατάργηση των δωρεάν τεστ κορωνοϊού, δήλωσε πεπεισμένος ότι θα επιβληθούν μεγαλύτεροι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους.

40.000 πέθαναν πέρυσι από κορωνοϊό

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2020 έχουν πεθάνει 4,9% περισσότεροι άνθρωποι απ΄ ό,τι πριν από ένα χρόνο. Για την αύξηση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο ιός Covid-19. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων πέρυσι στη Γερμανία ανέρχεται στους 985.572. Βάση των πιστοποιητικών θανάτου το 4% από αυτούς, δηλαδή 39.758 άνθρωποι πέθαναν από κορωνοϊό. Σε αυτό τον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι νεκροί, στους οποίους ο κορωνοϊός καταγράφηκε ως συννοσηρότητα και με άλλες παθήσεις.

Πηγή DW

Πηγή: sofokleousin.gr