Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τον κορωνοϊό στη χώρα, με τα νοσοκομεία να δίνουν καθημερινή «μάχη» προκειμένου να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σχολιάζοντας περιστατικό πατέρα στρατιωτικού γιατρού ο οποίος είναι αρνητής μάσκας και δε στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι «Οι στρατιωτικοί γιατροί είναι μαζί με τους υγειονομικούς και υποχρεωμένοι να κάνουν το εμβόλιο. Οι γιατροί είναι γιατροί οπουδήποτε και αν εργάζονται. Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους γιατρούς και σε όσους εργάζονται σε χώρους που παρέχουν υπηρεσίες υγείας υπάρχει για την προστασία των ασθενών τους».

Μιλώντας για τις συζητήσεις περί επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, για την οποία μάλιστα υπήρχαν πληροφορίες ότι θα ξεκινήσει σήμερα, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι «Ενδεχομένως να κληθούν. Οι συζητήσεις που έχουμε με το υπουργείο δε λένε ότι θα υπάρξει σήμερα ενέργεια. Υπάρχει προσπάθεια να το αποφύγουμε».

«Οι ανάγκες δεν είναι σταθερές. Είναι ποιοτικές και όχι ποσοτικές, αλλά και μεταβαλλόμενες. Πρέπει να περιμένουμε τρεις ημέρες, και κατά πάσα πιθανότητα δε θα χρειαστεί να γίνει η επιστράτευση. Εχθές που είχαμε λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι ανάγκες μειώθηκαν. Αν έρθουν τώρα τρεις άνθρωποι που μπορούν να δουλέψουν σε ΜΕΘ αυτοί “αξίζουν” σαν 15 άλλους ανθρώπους με ειδικότητα. Τους βρίσκουμε σταδιακά αυτούς τους ανθρώπους και για αυτό λέμε ότι χρειάζεται υπομονή για λίγες ημέρες. Καθημερινά προσθέτουμε στελέχη υψηλής επιστημονικής αξίας στο σύστημα από την Πέμπτη», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
«Οι ασθενείς επιλέγουν να ακούσουν τις συμβουλές που τους αρέσουν»

Μιλώντας για την περίπτωση του επόπτη υγείας που οδήγησε στο θάνατο με τις συμβουλές του 50χρονη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι «Ο επόπτης υγείας είναι διοικητική θέση, δεν είναι γιατρός. Πολλές φορές οι ασθενείς επιλέγουν να ακούσουν τις συμβουλές που τους αρέσουν. Αυτές οι συμπεριφορές “μαζεύονται” με δύο τρόπους: Πρώτον αγνοώντας τις – πράγμα που δεν μπορεί να γίνει πλέον, και δεύτερον με την επέκταση του ιού με όλα τα κακά επακόλουθα που έχει».
«Το τείχος ανοσίας δεν αρκεί να χτιστεί σε βάθος χρόνου»

Ο κ. Εξαδάκτυλος περιέγραψε και τι ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί και νοσούν βαριά ή χάνουν τη ζωή τους. «Από όλους όσους εμβολιαζόμαστε ένα ποσοστό δεν αποκτά άμυνα. Στους 20 που εμβολιάζονται, ο ένας ή οι δύο ενδεχομένως δεν αποκτούν άμυνα. Αυτοί όταν εκτεθούν στον ιό είναι ουσιαστικά ανεμβολίαστοι. Για αυτό λέγαμε ότι πρέπει να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Υπάρχουν και οργανισμοί που ακόμα και με την 3η δόση δε θα αποκτήσουν άμυνα. Μπορεί κάποιος να κάνει εξέταση για να δει ποια είναι η άμυνά του, αλλά δεν είναι ακριβές το αποτέλεσμα πάντα, για αυτό δεν το συστήνουμε. Για το τείχος ανοσίας, δεν αρκεί να χτιστεί σε βάθος χρόνου. Το 85% πρέπει να το πιάσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα για να είναι ισχυρό», είπε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος χαρακτήρισε «αναγκαίο» τον εμβολιασμό και με την 3η δόση για τους άνω των 65 ετών, ενώ σχετικά με το αν πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους είπε ότι «Χρειάζεται να κάνουμε προσπάθεια να περιορίσουμε την κυκλοφορία του ιού. Δε θα ήταν κακή ιδέα να επιβληθούν περισσότερα μέτρα στους ανεμβολίστους».

Πηγή: sofokleousin.gr